Óriási fémosztrigákkal nyernek energiát a hullámokból

Óriási fémosztrigák segítségével a tengeri hullámok mozgási energiáját használva termelnek elektromos áramot a skóciai partoknál.

Az Orkney-szigeteknél telepített 350 kilowattos hullámenergia-erőművet a brit mérnökök pénteken kapcsolták rá az elektromos hálózatra.
Az eszköz egy gigantikus méretű, kinyílt héjú osztrigára hasonlít, amelynek függőlegesen elhelyezkedő, 18 méter széles és 10 méter magas fémlapja egy csuklóval csatlakozik a tengerfenékhez rögzített talpazathoz. A hullámok mozgását kihasználva tengervizet pumpál a parton elhelyezett turbinához. Az így termelt elektromos áramot közvetlenül az országos hálózatba táplálják.
A European Marine Energy Center (EMEC) területén felállított új konstrukció lényege, hogy a többtonnás eszközök nem tartalmaznak semmilyen bonyolult technikai megoldást. Nem kell hozzá tenger alatti elektromos vezeték, sem olajjal töltött hidraulika.
Skócia egymillió fonttal járul hozzá az új generációs fémosztrigák fejlesztéséhez. A most üzembe helyezett, 20 egységből álló erőmű közel 9000 háromfős családot képes ellátni energiával.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.