Óriási fémosztrigákkal nyernek energiát a hullámokból

Óriási fémosztrigák segítségével a tengeri hullámok mozgási energiáját használva termelnek elektromos áramot a skóciai partoknál.

Az Orkney-szigeteknél telepített 350 kilowattos hullámenergia-erőművet a brit mérnökök pénteken kapcsolták rá az elektromos hálózatra.
Az eszköz egy gigantikus méretű, kinyílt héjú osztrigára hasonlít, amelynek függőlegesen elhelyezkedő, 18 méter széles és 10 méter magas fémlapja egy csuklóval csatlakozik a tengerfenékhez rögzített talpazathoz. A hullámok mozgását kihasználva tengervizet pumpál a parton elhelyezett turbinához. Az így termelt elektromos áramot közvetlenül az országos hálózatba táplálják.
A European Marine Energy Center (EMEC) területén felállított új konstrukció lényege, hogy a többtonnás eszközök nem tartalmaznak semmilyen bonyolult technikai megoldást. Nem kell hozzá tenger alatti elektromos vezeték, sem olajjal töltött hidraulika.
Skócia egymillió fonttal járul hozzá az új generációs fémosztrigák fejlesztéséhez. A most üzembe helyezett, 20 egységből álló erőmű közel 9000 háromfős családot képes ellátni energiával.

Ajánlott tartalom

Minden cseppje kincs – az esővíz jobb felhasználására készül Bécs

A természetben a lehulló csapadék nyolcvan százaléka ott párologhat el, ahol földet ért, míg a beépített városi területeken ez az arány mindössze öt százalék. Bécs célja, hogy a jövőben jelentősen javuljon ez az arány.