Óriási lépést tettek a hatékonyabb napelemes rendszerek felé

A napelemek terjedése komoly nyomást helyez az elektromos hálózatokra, a probléma megoldását az okosakkumulátorok hozhatják el.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

2021 végére a globális napelemes kapacitást 940 gigawattra becsülték. A SolarPower Europe napelemes szervezet előrejelzései alapján a teljes kapacitás 2025-re már elérheti a 2 terawattot – számol be a PV Magazine. A fotovillamos erőművek rohamosan növekvő népszerűsége mellett a szakértők azt jósolják, hogy a szektorban a következő áttörést az intelligens akkumulátorok fogják elhozni. A jövőben ezek nélkül nem működhetnek majd a napelemek. A naperőművek jelenleg dominálják a piacot, megtermelt energiájuk egy részét közvetlenül a háztartások használják fel, a többit a hálózatba táplálják. A rohamos fejlődés miatt a hálózatok ugyanakkor sok helyen kezdenek telítődni. Andrew Dillon, az Energy Networks Australia ipartestület vezérigazgatója szerint ha túl sok energiát vezetnek vissza a hálózatba a nap közepén, az frekvencia- és feszültségzavarokat okozhat, ez pedig a transzformátorok lekapcsolódásához vezethet. Ezért egyes országokban, így Csehországban és Hollandiában azt tervezik, hogy megakadályozzák a felesleges energia betáplálását.

A problémára az egyik megoldás az okos akkumulátorok alkalmazása lehet. A technológiával a nappal megtermelt áramot éjszaka fogyaszthatják el, ez pedig nemcsak a hálózatot tehermentesítheti, hanem a napelemek terjedését is tovább fokozhatja. Ilyen típusú termékek ma 1,2-13,5 kilowattórás tartományban érhetőek el, az akkumulátorok élettartama a tíz évet is elérheti. Több éven át tartó tesztelést követően az Inion Software új akkumulátorkezelő algoritmusokat fejlesztett ki, amelyek tovább növelhetik a termékek hatékonyságát. Dr. Sarunas Stanaitis, a cég vezérigazgatója úgy látja, egy akkumulátor feladata nemcsak az energiatárolás, hanem az áram hálózatba való átadása, illetve az onnan történő felvétele is.

Az Inion Software algoritmusai képesek előre jelezni az emberi energiahasználatot, a hálózat leterheltségét, az áram árát, a napelem termelését, illetve az akkumulátor élettartamát. A rendszerrel ily módon még kényelmesebbé és olcsóbbá válhat a felhasználás: a vállalat vizsgálatai alapján az algoritmusokkal akár 25 százalékkal is csökkenhet az energia díja.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.