Óriási menekülthullám fenyegetheti Ázsiát a klímaváltozás miatt

“Egyértelmű, hogy Ázsiát és a Csendes-óceán térségét érinti leginkább a klímaváltozás” – olvasható az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) kutatóintézetének tanulmányában. Ez a régió különösen veszélyeztetett a magas népsűrűség és a fokozott környezeti rizikó miatt. Az intézet szerint a Föld felmelegedésének következményei “mindeddig ismeretlen mértékű népesség-eltolódást” idézhetnek elő az elkövetkezendő évtizedekben. A jelentés felszólítja az ázsiai kormányokat, hogy tegyenek előzetes intézkedéseket a várható menekülthullámok kezelésére. Erre a klímaváltozás megfékezésére irányuló nemzetközi erőfeszítések ellenére is szükség van – olvasható a tanulmányban.

“A kormányok még nincsenek felkészülve, ezért készíttette az ADB a tanulmányt. Még nem jött létre a nemzetközi összefogásnak az a mechanizmusa, amely segítene megbirkózni a klímaváltozás által előidézett menekülthullámokkal” – közölte Bart Edes, a manilai székhelyű bankvezetője. A katasztrófák járványtanát kutató központ (CRED) adatai alapján a tavaly természeti katasztrófát szenvedett 207 millió ember 89 százaléka ázsiai volt. A kutatók szerint katasztrófák tekintetében az elmúlt év az egyik legrosszabbnak számított a korábbi időszakokhoz képest. Kínában a tavalyi áradások és földcsuszamlások 18 milliárd dolláros (3569 milliárd forintos), míg a pakisztáni árvízkatasztrófa 9,5 milliárd dolláros (1883 milliárd forintos) anyagi kárt okozott.

Ajánlott tartalom

A szlovén tenger koralljai is veszélyben vannak a klímaváltozás miatt

Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.