Óriási napelem-állomást akarnak építeni az űrben

Egy érdekes hír bukkant fel, amely az űrbe fantáziál naperőművet.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Jovana Radulovic, a Portsmouth-i Egyetem mérnöke a The Conversation oldalán mutat be egy izgalmas koncepciót. Sajtóértesülések szerint az Egyesült Királyság kormánya a közelmúltban elkezdett fontolgatni egy 16 milliárd fontos javaslatot, mellyel egy űrbeli napelemparkot építenének fel. A technológia egyike azoknak a megoldásoknak, amelyekkel az ország 2050-re elérné a nettó zéró kibocsátást. Az űrerőmű lényege, hogy az energiát a világűrben gyűjtik be, majd továbbítják földi felhasználásra. Az ötlet nem új, de csak az utóbbi időkben vált elég fejletté a technológia, hogy az elképzelés kivitelezhetőségét érdemes legyen tárgyalni. A rendszer egy hatalmas, napelemes műholdból áll, az energiát pedig vezeték nélküli technológiával, magas frekvenciájú rádióhullámokként sugározzák a Földre. A felszínen aztán egy antenna alakítja árammá a sugárzást, melyet végül a hálózatba táplálnak. A technológia előnye, hogy az űrben az erőművet folyamatosan éri a napsugárzás. Mivel 2050-re 50 százalékkal nőhet az emberiség energiaigénye, mindenképp szükség lesz hasonló innovatív megoldásokra.

A koncepció megvalósítása természetesen egyáltalán nem egyszerű. Egy moduláris tervezésen alapuló műholdat például robotoknak kellene összeszerelniük az űrben, az alkotóelemek indítása pedig nehézkes, költséges, a környezet számára pedig megterhelő lenne. A felbocsátások óriási emisszióval járnának, és bár az újrahasznosítható rakétákkal egyre csökkennek a költségek, még mindig nem olcsó mulatság egy indítás.

Amennyiben az űrbeli napelemparkot sikerül is létrehozni, üzemeltetése sem lesz könnyű. A paneleket például károsíthatják az űrszemetek, a légkör védelme nélkül ráadásul a napelemek gyorsabban roncsolódnak. További kérdés, hogy a vezeték nélküli energiatovábbítás mennyire lenne hatékony. A technológia folyamatos fejlődése mellett mindenesetre bízhatunk benne, hogy az elképzelés idővel valóban kivitelezhető lesz. Az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államokban és Kínában is kutatják egy ilyen erőmű lehetőségeit. Egy 2021-es jelentés alapján az Egyesült Királyság napelemes műholdja 2040-re készülhet el. Az űreszköz átmérője 1,7 kilométer, tömege pedig 2 ezer tonna lehet, és 2 GW energiát biztosíthat.

 

 

Kép: NASA, Public domain, via Wikimedia Commons

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.