Óriási naperőművet építenének

Omán egyike azoknak az országoknak a világon, ahol a legtöbb a napsütéses órák száma. Egy tanulmány szerint a Perzsa-öbölmenti ország akár egész villamos energia-szükségletét előállíthatná napenergiából és ehhez elég lenne sivatagi területének csak kis hányadát felhasználnia. (Aiolus News)

Jelenleg a szultanátus szinte teljes fosszilis fűtőanyag-készletét energiatermelésre használja. Amennyiben azonban jelentős beruházásokat tennének a napenergiába, több jutna az olajexportra is, nem is szólva az ország „zöld imázsáról”.  Éppen ezért tervez most az ománi energia-beszerzési társaság egy 200 MW-os napelemes koncentrációs erőművet. Amennyiben ezt a kormány jóváhagyja, még az idén kiírják a befektetői pályázatokat.

Ajánlott tartalom

Otthoni LED-es dekorvilágítás egyszerűen?

A LED technológia manapság napról napra egyre elterjedtebbnek számít, úgy az ipari felhasználásban, mint a privát otthonokban. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen egy olyan alacsony fogyasztású, tartós és erőteljes világítási technológiáról beszélünk, amely valóban a zöld jövő alapját jelentheti. A különféle LED izzókat már valószínűleg mindenki ismeri, viszont a LED szalagokat már jóval kevesebben. Nézzük meg tehát, mik is ezek pontosan – és hogyan használhatóak az otthonunkban?