Óriási növekedés előtt a napelemek hatékonysága?

A napelemekkel foglalkozó kutatók és mérnökök többsége úgy gondolja, hogy a perovszkit jelentheti a fotovoltaikus cellák jövőjét.

Ezen ásvány segítségével egy nap rendkívül hatékony, olcsó és könnyen előállítható paneleket hozhatunk létre, a perovszkit napelemeknek ugyanakkor még rengeteget kell fejlődniük, mielőtt a való életben is jól alkalmazhatóvá válhatnak. A Floridai Állami Egyetem csapata egy ősrégi anyag segítségével növelte a jövő napelemeinek stabilitását – számol be a Phys.org. Biwu Ma kémikus és társai egy ősi szerves pigmentből álló réteget vittek fel egy perovszkit cellára, ezzel javítva a rendszer stabilitását, illetve hatékonyságát. „A pigmentek bőségesen elérhetőek, olcsók és ellenállóak” – mondta Ma. A kutató hozzátette, ha a pigmenteket perovszkittel kombinálják, nagy teljesítményű hibrid rendszerek hozhatóak létre. A perovszkit napelemekben az ásvány segítségével, jellemzően egy szerves-szervetlen ólom- vagy ón-halogenid alapú hibrid anyagból alakítanak ki egy réteget, amely képes áramot előállítani a napsugárzásból. A technológiát 2009-ben mutatták be, az elmúlt bő egy évtizedben pedig elképesztő fejlődés zajlott a területen – 11 év alatt 4-ről 25 százalékra nőtt a perovszkit napelemek hatékonysága. Bár a technológia ígéretes, még rengeteg kihívással kell szembenéznie, a gyors roncsolódás például jelentős problémát okoz.

Ma és kollégái egy metil-ammónium-ólom-jodid alapú, 18,9 százalékos hatékonyságú perovszkit cellát használtak tesztjeikhez. A pigmentréteg felvitele után a hatékonyság jelentősen nőtt, a 21,1 százalékot is elérte. A csapat azt is felfedezte, hogy egy plusz réteggel a cella a valódihoz hasonló környezetben ezer órán át képes fenntartani eredeti hatékonysága 90 százalékát.

Az is kiderült, hogy amennyiben oldhatatlan pigment visznek fel hőkezeléssel és könnyű oldatfeldolgozással, úgy hidrofóbbá válik a rendszer, azaz lepergeti magáról a vizet. Ez tovább növelheti a napelem ellenállóságát. Maék úgy gondolják, hogy a hasonló pigmentek komoly segítséget jelenthetnek a perovszkit cellák stabilitásának növelésében.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.