Óriási összegbe kerül újraindítani a napelem gyártást az EU-ban

Európa szolár technológiái akár 7 milliárd euró (8,51 milliárd USD) tőkebefektetést is igényelhetnek a tömbön belüli gyártás globális szinten versenyképessé tételéhez, de a folyamatos támogatás létfontosságú az iparág hosszú távú fenntartásához.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Ez az ipar vezetőinek részvételével a SolarPower Europe testület által szervezett virtuális SolarPower Summit részeként folytatott panelbeszélgetésből derült ki. Christian Westermeier, a poliszilíciumra szakosodott Wacker cég marketingért, értékesítésért és alkalmazott mérnöki tevékenységekért felelős elnök-helyettese azt mondta a panelbeszélgetés résztvevőinek, hogy „különleges lehetőség” áll előttük az átfogó gyártási alap kiépítéséhez, amely túlmutat a napelem cellákon és napkövetőkön, amelyekből jelentős mennyiség gyártása kötődik Európához. „Akár lapkákat, akár tömböket, cellákat, modulokat gyártanak, különleges lehetőség áll rendelkezésre ezeknek a beszállítói láncoknak a kiépítéséhez” – foglalta össze. „Gyorsan kell cselekednünk a gyártási kapacitás felfuttatása érdekében.”

Az európai törvényhozók fokozták erőfeszítéseiket annak megértése érdekében, hogy hogyan képes támogatni a hazai beszállító lánc a panelek és összetevők iránt egyre növekvő igényt az egész kontinensen, írta az mnnsz.hu. A szolár fejlesztéssel és forgalmazással foglalkozó német BayWa r.e. Azt közölte, hogy előnyére vált a modulok iránti „élénk kereslet” az év első negyedévében, különösen Európából, ahol az első negyedéves árbevétel elérte a 662,1 millió eurót (800,1  millió USD). A vállalat idén tavasszal már új irodát nyitott Lengyelországban és egy újabb raktárat Hollandiában, hogy érvényesíthesse a növekvő értékesítés előnyeit. Ezzel egyidejűleg a svájci székhelyű napelem modul gyártó, a Meyer Burger áprilisban hivatalosan bevezette új heteroátmenetes napelem moduljait a sorozatgyártásba, és még ebben a hónapban két új gyártó létesítményt tervez megnyitni Németországban.

Az Európai Bizottság a múlt héten tette közzé felülvizsgált ipari stratégiáját, amely kiemeli a következő szakaszokat, amelyeken az iparnak keresztül kell mennie az elektromos hálózatok szén-dioxid-mentesítéséhez, miközben az energia iránti igény folyamatosan nő. Kerstin Jorna, az Európai Bizottságon belül működő Belső Piaci, Ipar-, Vállalkozás- és Kkv-politikai Főigazgatóság DG GROW nevű csoportjának általános igazgatója szerint „a jövőben 20-szorosára nő a napelem panelek iránti globális szintű igény”. „A jelenlegi állás szerint” – jelezte – „a napelem panelek Európában történő gyártása várhatóan megduplázódik az idei év és 2030 között, 2050-re pedig háromszorosára nő.” Az Európai Bizottság jelentése megjegyezte, hogy a piac bővülése és a szolár eszközök iránti kereslet megugrása „kulcsfontosságú lehetőség” a blokk számára, és üdvözölte a szolár gyártás bővítése érdekében tett erőfeszítéseket, például a SolarPower Europe és a független – az EU által létrehozott innovációt felgyorsító – EIT InnoEnergy által indított Európai Szolár Kezdeményezést.

Michael Schmela, a SolarPower Europe kereskedelmi testület vezető tanácsadója és piackutatási vezetője kiemelte a jövőbeli szolár kapacitásokat övező konzervativizmust. „Amikor az emberek a napenergiát tekintik, tényleg túl konzervatívan kezelik. Mindig azt tapasztaltuk, hogy a szektor óriásit növekedett, sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy az előrejelzésekben szerepelt.” A kereskedelmi társulás előrejelzése szerint a következő három éven belül Európa körülbelül 34 GW szolár kapacitással fog rendelkezni, és a Párizsi Egyezmény feltételeinek teljesítéséhez 2050-re a kapacitásoknak el kell érniük a 7 TW szintet. „Óriási feladatot kell elvégeznünk, teljesen más dimenziókba kell eljutnunk.” Erősségek és gyengeségekAz európai székhelyű vállalatoknak néhány területen már sikerült jókora üzleti részesedésre szert tenniük. Eduardo De San Nicolás Juárez, a napkövetőket gyártó Soltec vezető stratégiai tisztviselője azt jelezte, hogy bár az Egyesült Államok kezében van a napkövető piacok részesedésének 50%-a, a legtöbb vállalat európai „és világviszonylatban nagyon kedvező helyzetet értünk el”.

A modulgyártó Meyer Burger az elmúlt 12 hónapban jelentős beruházásokat végzett új gyártólétesítményekben és beszállítói raktárakban, hogy eleget tegyen a termékek iránti élénkülő keresletnek, ami a kontinens új klímacéljaira és a felgyorsult telepítésekre vezethető vissza. A vállalat mindkét idén megnyíló létesítménye várhatóan körülbelül 400 MW modult fog előállítani. Az ügyvezető, Dr. Gunter Erfurt azt mondta a panelbeszélgetés résztvevőinek, hogy ez csak „egy csepp az óceánban” ahhoz képest, hogy mire lenne szükség Európa termelési bázisának biztosításához, hogy az versenybe szállhasson a globális piacon. „Jelenleg, mint tudják Ázsiától, elsősorban Kínától függünk, akár 90%-ot meghaladó mértékben.”

Ha a gyártók folytatják a kapacitások bővítését az EU szakpolitikai változtatásainak támogatásával – vélte –, akkor Európa elérheti a gigawattos nagyságrendű gyártási kapacitásokat, amelyek aztán hozzájárulnak a kontinensen a telepítések nagyobb arányához. De Erfurt nem elég, ha az ágazat csak több cella előállítására törekszik, mert a szolár elemek mindegyike „elengedhetetlen”. Ugyanezt a felfogást hangoztatta Westermeier, aki szerint a szektornak nem csupán a cellákkal és a modulokkal kellene foglalkoznia, hanem a tömbökkel és a lapkákkal is, amelyek jelenleg „kritikus fontosságú hiányzó láncszemet jelentenek a beszállítói láncban, ahová a poliszilíciumot beszállítjuk.” Jelenleg a tömbök és lapkák 95%-a Kínából érkezik –mondta –, de a Wacker jelenlegi poliszilícium kapacitása „könnyen lefedheti az egész európai piacot, de Kínába kell szállítanunk.”

„Azt hiszem ez, ez szemlélteti, hogy milyen típusú potenciállal rendelkeznénk Európában a napelem beszállítói lánc újraépítéséhez, egyúttal azt is elérnék, hogy az Európai Bizottság és az európai társadalom végre megvalósítsa azokat a célkitűzéseket, amelyeket a Green Deal beruházási tervvel szeretnének elérni. Az élénkülés finanszírozásaErfurtnak meggyőződése, hogy Európa szolár gyártási szektora „készen áll” piaci részesedése visszanyerésére, mivel bár a modulok túlnyomó többségét jelenleg Kínából szállítják, „a technológiai vezető szerepet soha nem veszítettük el”. Megemlítette, hogy az Európai Bizottság hozzájárul a folyamatos kutatás és fejlesztés elősegítéséhez, hogy hatékonyabb technológiákat alakítsanak ki, de a vállalatok további befektetéseket igényelnek innovációik kereskedelmi nagyságrendre emeléséhez. Arra utalt, hogy amennyiben Európa el tudná érni a 20 GW-os gyártási kapacitást a modulok terén, akkor „körülbelül 5 és 6 milliárd euró közötti” tőkebefektetésre törekednénk.

Westermeier szerint az ekkora méretű beszállítói lánc kiépítéséhez szükséges adat valószínűleg közelebb esik a 7 milliárd euróhoz, de „de természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy utána működőképes és versenyképes maradjon.” Ázsiában, a versenytárs piacokon támogatják az üzemi ráfordításokat, mivel némelyik „nagyon vonzó keretfeltételeket kínál a vállalatainak, hogy túléljék a szoros globális versenyt.” Jorna hozzátette, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja az állami támogatásokra vonatkozó útmutatót, hogy ne csupán a gyártási kapacitások bővítésére kerüljön sor, hanem biztosítható legyen ezek jövőbeli fenntarthatósága is. „Természetesen kiemelten kezeljük a kiegyenlített játéktér kérdését” – mondta.

A Soltec vezetője, Juárez azonban még kiegészítette azzal, hogy a vállalatoktól, közműcégektől, bankoktól és alapoktól származó, „portfólió zöldítést szolgáló” ESG befektetések segíthetik a vállalkozás növekedését, de ezt a Soltec-hez hasonló cégekre alapozzák, amelyek jelentős mértékben függenek az acél beszerzésétől, hogy képesek legyenek igazolni az alacsony kibocsátást kifejezetten a beszállítói rendszerrel összefüggésben. Van egy kérdés, amellyel Juárez szerint a cég gyakran találkozik, hogy vajon van-e olyan kulcsfontosságú teljesítmény mérőszáma saját tevékenységeiken belül az acélgyártás klímára gyakorolt hatásának mérésére. „Nem csak a gyártásról van szó, hanem a fenntartható gyártásról is.”

Ajánlott tartalom

Ekkortól igényelheti az ingyen napelemeket

December első napjaiban érkezik a legújabb napelemes támogatás.