Óriási pénzekért vesznek villanyautókat az amerikai nagyvárosok

Óriási közbeszerzést terveznek az USA nagyvárosai: harminc nagyváros összesen tízmilliárd dollár (2800 milliárd forint) értékben venne elektromos járműveket a következő években. Felpörgetnék a helyi villanyautóipart, valamint bemutatnának az éghajlatváltozás-szkeptikus és olajpárti kormánynak.

A nagy közös projekt a Nyugati-part nagyvárosaiban indult. Los Angeles, San Francisco, Seattle és Portland hirdette meg januárban az autógyártók között, hogy együtt 24 ezer elektromos járművet venne városüzemeltetési célokra. Még el sem indult érdemben a közbeszerzés, máris további huszonnégy város csatlakozott, az így harminc várost érintő beszerzés kerete pedig elképesztő méretűre, 10 milliárd dollárosra dagadt. A közös projekt, amiben többek közt ott van New York, Chicago és Boston összesen 114 ezer jármű beszerzését célozza. Ez még az Egyesült Államokban sem kis szám, a teljes tavalyi országos plug-in értékesítés 72 százaléka. A beszerzés mindenféle üzemeltetési célt szolgáló járműről szól a utcaseprő és szemétszállító járművektől a járőrautókon át akár az elektromos tűzoltóautókig. Mint minden normális közbeszerzésnél, az első lépés most az egyeztetés a lehetséges pályázókkal. Ez zajlik éppen. Felmérik, mely gyártók milyen mértékben szándékoznak részt venni a beszerzésben, aminek nem titkolt célja, hogy felpörgesse a gyártók villanyautós irányú fejlesztéseit, illetve, hogy a meglévő járműveik mellett ösztönözzék őket különféle elektromos céljárművek, akár villanyos tűzoltóautók fejlesztésére.
Bővebben a témáról itt olvashat. 

Ajánlott tartalom

TIM: már több mint 33 ezer új rendszámos autó közlekedik az utakon

Már több mint 33 ezer új rendszámmal ellátott autó közlekedik az utakon - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalán.