Óriási potenciál a vállalati energiahatékonyságban

A vállalati energiahatékonyság válhat a magyarországi energetikai szektor egyik húzóterületévé a következő években.

A potenciált jelzi, hogy becslések szerint akár 10 százalékos azonnali energiamegtakarítás is elérhető egy átlagos magyar vállalatnál kiugró erőforrás-ráfordítás nélkül. Nemzetgazdasági szinten a vállalati energiahatékonyság évente mintegy 40 PJ megtakarítást hozhat – ez a teljes hazai energiafelhasználás 4 százaléka. Jelentős potenciált rejt a vállalati energiahatékonyság területe Magyarországon – derül ki az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. friss elemzéséből. A tőzsdén jegyzett, feltörekvő energetikai csoport által végzett számítások szerint egy átlagos magyar vállalatnál akár 10 százalékos azonnali megtakarítás is elérhető az energiafelhasználásban kiugró erőforrás-ráfordítás nélkül. „Tapasztalataink szerint a hazai vállalatok körében ugyan mind elterjedtebb az energiatudatos gondolkodás, ám konkrét energiahatékonysági akcióprogrammal egyelőre csak kis hányaduk rendelkezik, elsősorban az energiaintenzív iparágakban tevékenykedő, termelő vagy kereskedelmi nagyvállalatok –ezért gyorsan látványos eredményeket lehet produkálni” – mutat rá ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

 
A vállalati energiahatékonyság nemzetgazdasági jelentősége is óriási, mutatja ezt, hogy az ország évi mintegy 1000 PJ energiafelhasználásából egyharmad jut az iparra és a szolgáltató szektorra (fele-fele arányban). A becslések szerint a vállalati energiahatékonyság ezt mintegy 40 PJ-lal lenne képes csökkenteni. A vállalatok energiahatékonysági törekvéseit támogatják az európai uniós célkitűzések (így a 3 x 20 százalék, azaz az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a csökkentése 20 százalékkal, a megújuló energiaforrások részarányának 20 százalékra növelése, valamint az energiahatékonyság 20 százalékkal történő javítása 2020-ig), továbbá a nyáron elfogadott energiastratégia. A területben rejlő lehetőségek kiaknázására az ALTEO saját üzletágat hozott létre, amely a közelmúltban megkezdte működését. A társaság célja olyan szolgáltatás nyújtása, amely maximális költség- és energiahatékonyság, illetve minimális környezetterhelés mellett képes kiaknázni a helyi energiatermelésben rejlő lehetőségeket. Ennek keretében az ALTEO a többi között energiainformáció-menedzsment, energetikai átvilágítási, energiabeszerzés-menedzsment, energetikaieszköz-üzemeltetési, valamint lokális megújulóprojekt-menedzsment szolgáltatásokat nyújt. „Az energiahatékonysági szolgáltatások kiépítése a számunkra stratégiai cél. Ezzel ugyanis az értéklánc mindhárom pontján jelen vagyunk: a termelésben, a kereskedelemben, valamint a fogyasztás helyén” – hangsúlyozza ifj. Chikán Attila.

 
Az ALTEO az alapítása óta eltelt három évben dinamikus növekedést tudott felmutatni. Erőművi portfóliója ma már hét egységből áll – ezek közül négy megújuló erőforrásokra épül. Rendkívül gyors fejlődést produkált – a termelőegységekkel szinergikusan működő – villamosenergia-kereskedelmi üzletága, amely ma már a piac felső harmadában található. Mindezzel párhuzamosan – és a válság ellenére – dinamikusan nőtt a csoport árbevétele is, amely tavaly megközelítette a 6 milliárd forintot. A megújulóenergetikai csoport a közeljövőben további dinamikus növekedést tervez, ügyelve ugyanakkor a kiegyensúlyozott, diverzifikált portfólióra. „Terveinket támogatja a megújulószabályozási környezet pozitív irányú változása; várakozásaink szerint a jövő év – az idei visszafogottabb fejlődés után – rendkívül dinamikus lesz a csoport számára. Ebben a folyamatban külső befektetők partnerségére is számítunk – ennek szellemében szakértőink már dolgoznak a nyáron bejelentett kötvénykibocsátás előkészítésén” – húzza alá ifj. Chikán Attila.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.