Óriási robbanástól tartanak

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, a Tepco vállalat, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását.

Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat. Szakértők nem zárják ki, hogy a művelet kezdetén sugárzó anyagok kerülnek a légkörbe. Ezért ideiglenesen evakuálnak minden dolgozót az egyes, kettes, hármas és négyes reaktorblokkból. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg. A semleges gáz nitrogént rendszerint veszélyes anyagok tárolóiban használják a levegő oxigénszintjének csökkentésére.

Ajánlott tartalom

Szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén

Jelentős szénhidrogén eredetű szennyezést tártak fel a Környei Ipari Park területén - közölte a UBM Holding Nyrt. szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.