Óriási vízkészlet a Holdon

A Hold belseje a feltételezettnél százszor több vizet tartalmaz, ugyanannyit, mint a Föld kérge – derítették ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Science legújabb számában ismertették.

A Case Western Reserve Egyetem, a Carnegie Tudományos Intézet és a Brown Egyetem tudósai az Apollo-17 űrhajósai által összegyűjtött mintákat vizsgálták, amelyeket 1972-ben hoztak égi kísérőnkről a Földre. A holdi magmából kikristályosodott apró üveggömböcskékben a víz mellett vulkanikus gázok – fluor, kén és klór – nyomait fedezték fel. “Ezek a minták nyújtják a legbiztosabb támpontot arra nézve, hogy mennyi vizet tartalmazhat a Hold” – nyilatkozta James Van Orman, a Case Western Reserve Egyetem geológiaprofesszora, aki szerint a leletek új megvilágításba helyezhetik a Föld égi kísérőjének keletkezését. Mint kifejtette, az elvégzett elemzések azt mutatják, hogy a Holdról származó magmában a víz és a gáznemű anyagok koncentrációja azonos az óceáni hátságok mentén található úgynevezett primitív magmás kőzetek kémiai összetételével.

 
A felfedezés újabb bizonyítékkal szolgál a Föld és a Hold közös eredetére vonatkozó elmélet megerősítésére, ugyanakkor arra készteti a tudósokat, hogy felülvizsgálják az elmélettel kapcsolatos némely elképzelésüket. Az elmélet szerint a Földet létének korai időszakában ért erőteljes behatás eredményeként egy nagy “anyagcsomó” szakadt ki, gömb alakot öltött, és az anyabolygó körüli pályára állt. Az eredeti elképzelések szerint azonban a becsapódáskor keletkezett hő hatására a víz és a gáznemű anyagok elpárologtak a későbbi Holddá alakuló “anyagcsomóból”. A primitív magmás kőzet (Primitive igneous rock) olyan magmás kőzet, amelynek kémiai összetétele közel áll az elsődleges magma kémiai összetételéhez, azaz jelentősebb kristályosodás nem játszódott le.

Ajánlott tartalom

Klímavál spórolni? Mutatjuk, mely klímákkal lehetséges

Ha split klímával fűtünk az olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés.