Óriási zöld homlokzat az irodaházon

Ideje előhozni a régi, Frank Lloyd Wright mondást: „Az orvos el tudja temetni a hibáit, de egy építész csak azt tudja tanácsolni ügyfeleinek, hogy ültessenek szőlőt.”

A Washington Post állítása szerint pontosan ez az, ami az Edith Green-Wendell Wyatt Szövetségi Épülettel történik az oregoni Portland-ben. „Még nem kapott nagy tisztelet a városban. Bart King, egy, a város építészetéről szóló útikönyv szerzője azt mondta, szerinte egyszerűen csúnya és unalmas, ezért a könyve nem is tartalmazza azt.”

Szóval Don Eggleston, a SERA építészek egyik tagja szőlőültetvényt telepít. Eggleston elkészíti a sokemeletes változatát az Eduoard Francois által bevezetett zöld homlokzati technikának.
A Planet Green-en láttuk, hogy a szőlőültetvények és fák kifinomult klímakontrolláló berendezési eszközök, nyáron blokkolják a napsütést, télen pedig lehetővé teszik a Napnak, hogy áthatoljon. Így fognak működni ebben az esetben:

„A zöld fal koncepció hasonlít ahhoz, amikor valaki lombhullató fát, vagy szőlőlugassal fedi be a házának nyugati falát: nyáron a levelek árnyékot biztosítanak, télen a csupasz ágak és szárak fényt engednek oda.”

Egyéb új funkciók közé tartoznak a napenergia-tömbök, az intelligens világítási rendszer és egy hatalmas kalap a tetején, hogy hűvösen tartsa az épületet.
A feszengéssel ellentétben a PNC élő fal, a zöld homlokzatok meglehetősen low-tech, csak vízre van szüksége. Néhány ember szerint kihívás lesz életben tartani, de ez valóban csak egy rakás virágtartó. Gyanítjuk, hogy működőképes.

Ajánlott tartalom

Melyek a legegyszerűbb fűtés spórolási tippek? Mutatjuk!

Hogyan spóroljak a háztartásomban? Íme, 8 tipp.