Óriástévé mutatja a pekingi napfelkeltét

Pekingben annyira sűrűvé vált a szmog, hogy természetes fényeket szinte nem is látni a városban. A probléma évek óta tart, de azóta a helyzet nemhogy nem javult, hanem romlott is.

A fővárosban ezért hatalmas kijelzőket szereltek fel. Ezeken általában népszerű utazási célpontok reklámjai futnak, de ahogy a szmog egyre sűrűbbé vált a városban, a lakosok felvették a légszűrő maszkjukat, és elmentek otthonról, hogy legalább képernyőn láthassanak egy kis fényt. Ezen a kijelzőn mutatják a környezetvédelmi felhívásokat is.

Csütörtökön a légszennyezés szintje már olyan magas volt, hogy riasztást kellett kiadni. A várost olyan vastag és sűrű szürke köd borította, hogy az idősebbeket és a gyerekeket arra utasították, hogy inkább maradjanak otthon, amíg javul a helyzet.

A pekingi ingázók légszűrő maszkban járnak dolgozni, hogy ne betegedjenek meg a füstös levegőtől, és ne érezzék a fanyar szagot.

Ma reggel nem láttam az utca túloldalán a magas épületet. […] A szmog az elmúlt két-három évben csak rosszabb lett. Gyakran köhögök, és az orromat is facsarja. De mit lehetne tenni? Sok vizet iszom, így próbálok megszabadulni a mérgező anyagoktól – mondta el egy forgalmas útkereszteződés közlekedési rendőre.

Peking levegője minden évszak minden napján szörnyű, de télen mindig rosszabb a helyzet. Ilyenkor a nyugodt időjárás miatt megreked a szennyezett levegő a városban, és a helyzetet a széntüzelésű fűtés is tovább rontja.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer

A tudósok szerint az enset, egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer, és életmentő választ adhat az éghajlatváltozásra is - írta a BBC News.