Örökké élhet a szuperakkumulátor

Az akkumulátorok belsejének szilárdítása lehet az örökké tartó telepek kulcsa. A Samsung mérnökei a terület élenjáró kutatóival együtt dolgoznak a megoldáson.

A Samsung és a Massachusetts-i Technológiai Intézet kutatói közösen dolgoztak ki egy olyan eljárást, amely szinte örökké tartó akkumulátorok gyártását teszi lehetővé.

A telepek hosszú időtartamának kulcsa a belső halmazállapot cseréje folyékonyról szilárdra.

A mai lítium-ion akkumulátorok szerves folyadékot használnak közvetítő elemként, ez azonban a frissen publikált eredmények szerint nem a legoptimálisabb megoldás.

A kutatást vezető mérnökök szerint a szilárd közvetítőanyag forradalmasíthatja az ismert technológiát, és sokkal tartósabbá teheti a telepeket.

Nem csak hogy sokkal lassabban használódnak el, de a szilárd belsejű akkumulátorok biztonságosabbak is, hisz alig melegszenek, és nem gyúlékonyak.

Ráadásul egy feltöltéssel is tovább bírják, ugyanis 20-30 százalékkal több hely jut bennük a felvehető feszültségnek.

A kutatócsapat szerint ez a technológia olcsó, gyorsan át lehet állni rá, és minden területen használható, legyen szó táblagépekről, okostelefonokról, vagy akár autókról. Utóbbiak esetében tényleg sokat dobna az élettartamon egy évtizedekre szóló akksi.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.