Oroszország nem csatlakozik a nemzetközi Energia Chartához

Oroszország lemondott arról, hogy csatlakozzon a nemzetközi Energia Chartához. Az erről szóló értesítést az orosz külügyminisztérium a portugál kormánynak címezte, a rendelkezést Vlagyimir Putyin orosz kormányfő írta alá.

Ezzel együtt Oroszország nem kíván csatlakozni a nemzetközi Energia Charta Jegyzőkönyvéhez az energiahatékonyság kérdésében, és a “megfelelő ökológiai kérdések” tekintetében sem, amelyet Oroszország nevében 1994. december 17-én írtak alá Lisszabonban.

Az eredeti Európai Energia Chartát 1991. december 17-én írták alá Hágában. A Charta alapelveket deklarált az energia nemzetközi kereskedelméről, tranzitjáról és energetikai beruházásokról.

Az Energia Charta Szerződést és az Energia Charta Jegyzőkönyvet az Energiahatékonyságról és Környezetvédelmi Kérdésekről 1994 decemberében Lisszabonban írták alá, és 1998 áprilisában lépett életbe a szerződés. A szerződést máig ötvenegy állam írta alá, valamint az Európai Unió és az Euratom.

Oroszország, amely a teljes Európai Unió gázellátásának negyedét adja, mindeddig nem ratifikálta a szerződést, majd 2006 decemberében jelezte, hogy mindez nem is várható azon kitételek miatt, amelyek a külföldiek számára biztosítanák az orosz vezetékekhez való közvetlen hozzáférést. Ugyanakkor az Európai Unió és a tagállamok vezetői nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy Oroszország ratifikálja a szerződést.

Ajánlott tartalom

Részben újra elindította a termelést Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.