Oroszországban is vége a bébifókák gyilkolásának

Oroszországban is megszületett a döntés a bébifókák gyilkolásának betiltásáról: az illetékes minisztérium szerdai bejelentése szerint február vége óta tilalom van érvényben az egy hónaposnál fiatalabb kicsik és általában a gröndlandi fóka vadászatára a Fehér-tenger egész térségében.

A minisztérium sajtóosztályának közlése szerint a Szövetségi Halászati Ügynökség “Az északi halászati medence halászati szabályai” című utasítása azonban még lehetővé teszi a fiatal fókák 2-12 hónapos közötti korosztályainak a vadászatát március 10. és május 1. között, de ez ellen kifogást emelt a minisztérium. Mostanra módosították a dokumentumot, amely így teljesen tiltják a fiatal fókák vadászatát, s bejegyzés céljából megküldték az igazságügyi minisztériumnak.

A közlemény idézi Jurij Trutnyev környezetvédelmi minisztert, aki vadászatnak aligha nevezhetőnek minősítette a kicsi fókák véres legyilkolását. Trutnyev szerint a betiltás nagyrészt a civil környezetvédő szervezetek érdeme, és jelentős lépés az Oroszországi Föderáció biológiai sokszínűségének megőrzésében. A miniszter megbízta egyik államtitkárát, hogy kövessen el mindent a dokumentum mielőbbi bejegyzése és érvénybe léptetése érdekében.

Oroszország volt a világ utolsó állama, ahol mindeddig nem volt  tilos az egészen fiatal fókák vadászata, bár február végén már módosították szabályozást. A fókabébik irtása a legdurvább, legvéresebb eljárással történik: a mozgásképtelen kis állatokat dorongokkal agyonverik.

Vasárnap mintegy 20 városban tüntettek az orosz állatvédők, és jelezték: ha idén is megkezdődik a vérengzés, idén is a Fehér-tengerre megy egy számos orosz sztárból álló különítmény, hogy ott tiltakozzon.

Szakértők szerint a grönlandi fóka állománya a kilencvenes évek vége óta harmadára csökkent.A grönlandi fókák a szaporodási időszakban kizárólag a Fehér-tengeren, a norvégiai Jan Mayen-sziget környékén és Újfundland térségében gyűlnek össze több tízezres csapatokban, máskor azonban több ezer kilométerre is eltávolodnak innen. Rákokkal és halakkal táplálkoznak, táplálékukért 250 m mélyre is lemerülnek. Természetes ellenségük a jegesmedve.

Ajánlott tartalom

A legkorábbi világkörüli tengeri kutatóexpedíciók segítenek jobban megérteni az éghajlatváltozást

A csaknem 150 évvel ezelőtti tengeri kutatóexpedíciók méréseit felhasználva vizsgálják a kutatók az emberi tevékenységeknek az éghajlatváltozásban játszott szerepét.