Országos faültetési programot indít a 10 millió Fa Alapítvány

A 10 millió Fa Alapítvány elindította a „Több fát az iskolába!” petícióját, melynek célja az ország iskoláiban faültetési programok megszervezése.

A kezdeményezés középpontjában az iskolások részvétele, a környezettudatos nevelés előmozdítása, az aktív környezetvédelmi tevékenység és a közösségi összefogás erősítése áll. A 10 millió Fa legutóbbi reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye szerint a magyar lakosság 84%-a támogatja az iskolásoknak szervezett faültetési programokat – olvasható az országos közösség honlapján. Ezért petícióban kérik a Klebelsberg Tankerületi Központ vezetőjét, hogy „valósítsa meg a ’Több fát az iskolákba!’ programot, megalapozva egy hosszú távú, fenntartható kezdeményezést, amely a diákokat a természetvédelmi tevékenységekbe és a környezeti nevelésbe vonja be”.

Komoly tapasztalatuk van az iskola, óvoda, bölcsőde udvaron való faültetésben is

A 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András kiemeli: „Működésünk során többszáz iskolában, óvodában, állami otthonban ültettünk. Sokezer gyerekkel volt szerencsénk találkozni, és rengeteg kiváló pedagógussal, akik rajzórákon, osztályfőnöki órákon alaposan átbeszélték a gyerekekkel a klímavédelem fontosságát, azon belül a faültetés témáját. Mindez csodálatos volt és felemelő élményekkel járt. De ez kevés!”

Faültetés, akár az udvarburkolat feltörésével is!

„Felszólítjuk a Tankerületeket! Mérjék föl, az egyes iskolák udvarain, környezetében hol és mennyi olyan helyszín van az országban, ahol (akár aszfalt vagy udvarburkolat feltöréssel) fákat lehet ültetni, és járjanak el, hogy a diákok bevonásával, a témához kapcsolódó ismeretek átadásával, akár a mi szakmai vagy tevőleges segítségünkkel, ültessenek el annyi fát (cserjét), amennyi csak lehetséges. A húsz év múlva árnyékos hűvöset biztosító, CO2-t megkötő, port megfogó, oxigént termelő fákat ma, húsz évvel korábban kell elültetnünk. De el kell ültetnünk! Most!” – írja a 10 millió Fa alapítvány vezetője.

Eddig már több mint 300 ezer fát ültetett a 10 millió Fa Alapítvány

A 10 millió Fa országos közösség célja a lehető legnagyobb számban fák és erdők telepítése Magyarországon és más országokban, valamint a klíma- és biodiverzitás válságának kezelése. Az alapítvány fennállása óta eddig több mint 300 ezer fát ültetett el országszerte. Az erdőtelepítések mellett a 10 millió Fának a városi környezetben való ültetésekben is van jártassága, hazánk legtapasztaltabb Miyawaki-erdő ültető közössége. A 10 millió Fa Több fát az iskolába! petícióját a fenti linkre kattintva írhatja alá, míg az alapítvány munkájáról többet ide kattintva tudhat meg.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.