Országos projekt napelemek telepítésére

Hatalmas érdeklődés kísérte Montenegróban a Montesol néven beharangozott napelem-telepítési projekttel kapcsolatosan meghirdetett nyilvános ajánlattételi felhívást.

A montenegrói háztartások meleg víz szükségletének fedezését célzó napelem-telepítési projektre 14 ajánlattétel érkezett a gazdasági minisztériumhoz, és a tender dokumentációját több mint negyven montenegrói, szerbiai, horvát-, olasz-, görög-, spanyol-, és német, sőt ausztrál cég vásárolta meg – olvasható az Analitika című podgoricai hírportálon. Az ajánlattételi felhívás a napelemes rendszerek komplett felszerelésére és szervizelésre terjedt ki. A kivitelezőknek legalább öt év szavatossági időt kellett vállalniuk. A napelemek háromféle nagyságban készülnek: felületük 2 vagy 4, illetve 6 négyzetméter. Az ehhez nyújtott hitelek nagysága 1.350, 1.850, illetve 2.250 euró. A Montesol program megvalósítására – amelynek realizálását a montenegrói gazdasági minisztérium vállalta, az ENSZ környezetvédelmi programjának valamint az olasz környezetvédelmi minisztériumnak a támogatásával – összesen egymillió dollár áll rendelkezésre. Ebből az összegből finanszírozzák – kereskedelmi bankok bevonásával – a napelemek telepítésének költségeit, és a hitelek kamatait. A projekt kivitelezésére jelentkezett ajánlattevők kiválasztása még e hó végéig megtörténik és július első felében már meg is kezdődnek a munkálatok.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.