Országos szúnyogirtási körkép

Már megkezdődött az idei szúnyogirtás a Duna egyes szakaszain, például Győrben és Dunaföldváron, és napokon belül indul a Balatonnál is.

A Velencei-tónál és a Tisza-tónál a szakemberek szerint még nincs szükség szúnyoggyérítésre, de felkészültek a szükséges lépésekre. Győr környékén az idén már végeztek egyszer szúnyoggyérítést, a másodikat tegnap délután kezdték meg: egy repülő a város környéki árterekben, nádasokban, tocsogók környékén, mintegy 200 hektáron végez biológiai lárvairtást – közölte Ozsvárt Tamás, a győri városüzemeltetési társaság szóvivője. Emellett az esti órákban vegyszeres irtást is végeznek repülőről, körülbelül 1600 hektáron.

A szóvivő tájékoztatása szerint tavaly körülbelül 20 millió forintot költöttek szúnyoggyérítésre, az idei költségek várhatóan magasabbak lesznek ennél. Folyamatosan figyelik a lárvaszám alakulását, általában ugyanis 5-10 nappal az után fejlődnek ki az egyedek, hogy ez a szám meghaladja a literenkénti 70-et. Figyelik és mérik a csípésszámot is; ha ez több óránként 60-70-nél, akkor az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően megkezdődik a gyérítés. Dunaföldváron a múlt héten már végeztek légi kémiai szúnyogirtást, a Duna vízállásától függően lesznek további gyérítések – mondta Csecskedi Ágnes, a polgármesteri hivatal munkatársa. A Duna-parti városban, ahol a folyóhoz közeli területen már észlelték a szúnyogok megjelenését, légi, földi kémiai és biológiai gyérítést végeznek, évi legalább négy alkalommal, a munkára évente 300-400 ezer forintot fordít az önkormányzat. Pakson eddig nem volt szükség a szúnyogok gyérítésére, a DC Dunakom Kft. hat légi és ugyanennyi földi szúnyogirtást tervez erre az évre. A gemenci erdőben mindeddig nem jelentett problémát a szúnyogok megjelenése. Szekszárdon a csípésszámtól teszik függővé a szúnyoggyérítést, amint ez az óránkénti 50-60-at eléri, megrendelik az irtást – mondta Varga András, az önkormányzat városigazgatási osztályának vezetője.

A Balatonnál az időjárástól függően a hétvégén vagy a jövő hét elején kezdődik a kémiai szúnyogirtás, amelyet három biológiai irtás előzött meg – közölte Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára. A mintegy 80 milliós keret várhatóan elegendő lesz az idei szezonra tervezett három biológiai és hat kémiai irtás költségeinek fedezetére. Tavaly a kedvező időjárás miatt 40 millió forint megmaradt a keretből, az idén ezt egészítették ki 40 millió forinttal fele-fele arányban az érintett önkormányzatok, illetve a Magyar Turizmus Zrt. A balatoni szúnyogirtásra újabb három évre kiírt tendert ismét a Corax-Bioner Zrt. nyerte meg. A szolgáltatóval kötött megállapodás értelmében, ha a beavatkozás eredményessége 80 százalék alatt marad valamely településen, akkor ott meg kell ismételni az irtást.

A Velencei-tavon lesz az idén is szúnyogirtás, ennek költségeit fele-fele arányban az állam és a kistérség önkormányzatai állják – tájékoztatott a gárdonyi kistérség elnöke, Gárdony polgármestere Tóth István. A szúnyogirtás kistérségi feladat. Kiválasztották már a szakértőt és kiírták a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre. Hamarosan kiválasztják a kivitelezőt, majd a szakértő útmutatásai alapján rendelik meg a szúnyogirtást. A költségek felét a kistérség települései adják össze közigazgatási területükkel arányosan. A többit az állam biztosítja – tette hozzá a polgármester, jelezve: tavaly csak egyszer kellett szúnyogot gyéríteni, de csapadékos időben erre többször is szükség is lehet. Gárdony városa az idei költségvetésben több millió forintot különített el erre a célra, ha ez sem lenne elég, a tartalékból csoportosítanak át – közölte a településvezető, hangsúlyozva, pillanatnyilag nincs annyi szúnyog, hogy irtani kellene, de az idegenforgalmi szezon kezdetéig biztosan beavatkoznak, ha szükségessé válik.

A 124 négyzetkilométernyi vízfelületű Tisza-tó környékén sincs még szükség szúnyoggyérítésre, a nyári idegenforgalmi szezonra azonban négy akciót terveznek – mondta a munkát szervező Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke. Zsebe Zsoltnak, Újlőrincfalva polgármesterének tájékoztatása szerint az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló összeget, kereken 20 millió forintot fordíthatnak a szúnyogok elleni védekezésre. Ennek egyik felét a 22 települést tömörítő önkormányzati társulás, a másikat a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja majd. Noha az országos turisztikai szervezettel még írásos szerződés nem köttetett, a vegyi gyérítést végző repülős vállalkozást egyszerűsített meghívásos közbeszerzési eljárással már kiválasztották, hogy szükség esetén azonnal bevethető legyen – tette hozzá. A szúnyogok elleni védekezést a szakemberek visszajelzései alapján kezdik meg, illetve folytatják a több mint négyezer hektáros területen.

Miskolcon már kétszer irtották az idén a szúnyogokat. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője azt mondta: először május 10-én irtották a szúnyogokat 111,5 hektárnyi területen földi, 20 hektáron pedig légi védekezéssel, ennek hatékonysága 90 százalékos volt. A további vizsgálatok és a hatékonysági mutató később újabb irtást tett indokolttá, így június 3-án 122 hektáron biológiai szúnyoglárvairtást hajtottak végre. A védekezéshez felhasznált lárvairtószer méhekre és egyéb rovarokra nem veszélyes – ismertette Pásztor Imre, hozzátéve: az ellenőrzés továbbra is folyamatos, amint az indokolttá válik, újabb irtás következik.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság gázkereslet-csökkentést biztosító jogszabály érvényességének meghosszabbítását javasolja

Az Európai Bizottság a gázkereslet uniós szintű, összehangolt csökkentéséről szóló sürgősségi jogszabály meghosszabbítását javasolja egy évvel az ellátásbiztonság és az árstabilitás garantálása érdekében - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.