Megkezdődött a Környezet- és Természetvédelmi Társadalmi Szervezetek 19. Országos Találkozója pénteken Tatabányán, a rendezvényt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyitotta meg.

Országos zöld csúcs kezdődött Tatabányán

Megkezdődött a Környezet- és Természetvédelmi Társadalmi Szervezetek 19. Országos Találkozója pénteken Tatabányán, a rendezvényt Szabó Imre környezetvédelmi miniszter nyitotta meg.

Sólyom László köztársasági elnök levélben üdvözölte a résztvevőket. Levelében, amelyet Horváth Zsolt, a Levegő Munkacsoport igazgatója ismertetett a résztvevőkkel, az államfő hangsúlyozta: “nem csupán az a kérdés, hogy túléljük-e a válságot, hanem hogy milyen állapotban érkezünk meg a válság utáni időkbe. Ha most, kizárólag a napi kényszereknek engedve, jövőbe tekintő stratégia nélkül hozzuk meg intézkedéseinket, megújuló képességünket veszítjük el”.

Sólyom László levelében rámutatott, az újabb és nagyobb hitelek helyett a pazarló és öncélú fogyasztást kellene visszafogni, az egyre nagyobb erőművek építése helyett a takarékos energiafelhasználás módszereit kellene elterjeszteni.
Horváth Zsolt tájékoztatása szerint a vasárnapig tartó rendezvényre 137 szervezettől 400 résztvevő érkezett. A fórum kiemelt témája a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) tevékenysége, szó lesz az elővárosi közlekedésről, a környezetvédelmi adóreformról és a környezetvédők jogfejlesztésben betöltött szerepéről.

A Levegő Munkacsoport tájékoztatása szerint az évente megrendezett találkozó a társadalmi szervezetek legnagyobb összejövetele, amely lehetőséget teremt a közös cselekvési irányok meghatározására, a társadalmi párbeszédre a gazdasági és állami szféra szereplőivel.

A munkacsoport példaértékűnek tartja, hogy a súlyosan szennyező nehézipari múltjáról ismert Tatabánya elsőként dolgozott ki egy éghajlat-változási mintaprogramot, valamint élen jár a komplex környezeti nevelési programok elterjesztésében, a települési hőség- és UV-riadó terv alkalmazásában.

Ajánlott tartalom

Támogatja a villamosenergia-ágazat szereplőinek kiberbiztonsági felkészülését az energiahivatal

Hatályba lépett a rendelet, amely európai szabályrendszert állít fel a határokon átnyúló villamosenergia-áramlás kiberbiztonságára; az egységes európai szabályozás hazai végrehajtásának felügyeletét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) látja el - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.