Országszerte 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2025-ig

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből – közölte az MTI-vel a Humda Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló társaság szeptembertől kezdve koordinálja a programot, együttműködve Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral. Az államtitkár a közlemény szerint kifejtette, hogy az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítást, és 70 ezer tonna szén-dioxiddal kisebb terhelést jelentenének a dízelbuszokhoz képest. A beszerzések hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen – tette hozzá. Belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 ezer a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul – hangsúlyozta Steiner Attila.

A Humda elnök-vezérigazgatója közölte, hogy nyilvános rendezvények sorozatával hívják föl a figyelmet az elektromos járművek előnyeire. Weingartner Balázs hozzátette, hogy jelenleg a gyermekek autó-motorsport tehetségkutató programsorozatán, a Humda Junior Gokart Challenge családi napjain mutatják be a hibrid és elektromos technológiákat, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi ismeretterjesztéssel párosítva – írták. A 2019-ben elfogadott Zöld Busz Programra a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek. Az elektromos buszok beszerzése a klímacélok fontos eszköze – olvasható a program honlapján.

 

 

Kép: MTI/Filep István

Ajánlott tartalom

Innováció és művészet találkozása: a BMW i5 Flow NOSTOKANA

Világpremier a Frieze Los Angeles művészeti kiállításon.