Országszerte kritikus a levegő szennyezettsége

Az elmúlt napokban országszerte kritikussá vált a levegő szennyezettsége. A 10 mikrométer alatti légköri aeroszolok vagy közkeletű nevén a szálló por koncentrációja több városban nem csak az egészségügyi, de a tájékoztatási, sőt a riasztási határértéket is meghaladja. Az adatok folyamatosan követhetőek a legszennyezes.hu oldalon. A szálló por rövidtávon, nehézlégzést, köhögést okozhat, izgatja a nyálkahártyát, és növelheti az asztmatikus, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések számát.

Az országban a legkritikusabb a helyzet a Sajó-völgyében, ahol már több napja a határérték felett alakul a légköri aeroszolok koncentrációja. Miskolc belvárosában három napja a riasztási határérték felett van a levegő szennyezettsége. A mérőműszerek az egészségügyi határérték több mint 200%-át regisztrálták.
Budapesten szintén több napja az egészségügyi határérték felett alakul a szállópor koncentrációja, mind a belvárosban, mint a külső kerületekben.
Hasonlóan rossz a helyzet Debrecenben, ahol a tájékoztatási szint feletti, valamint Nyíregyházán, ahol az egészségügyi határérték felett alakul a szálló por koncentrációja.
Az ország több városában hasonló a helyzet, így Pécsett, Székesfehérváron, Veszprémben és több más városban. A legkedvezőbb helyzetben az ország észak-nyugati városai vannak. A friss adatok az ország több pontjáról a legszennyezes.hu oldalon követhetőek.

A szálló por káros rövidtávú hatása mellett fontos megemlíteni, hogy nincs olyan alacsony érték, ami alatt ne kellene káros hatással számolni. Hosszú távon növeli a szív- és keringési, valamint a légzőszervi halálozások arányát is. Egy friss tudományos publikáció szerint a Sajó-völgyben évente mintegy 250 ember idő előtti halálát okozza ez a szennyezőanyag.
A szennyezőanyag magas koncentrációja több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt az elmúlt napok csapadékmentes, száraz időjárása hátráltatta a szennyezőanyagok hígulását. Másrészt a hideg éjszakák miatt a levegő talajközelben erős lehűl, míg a magasabb légrétegekben melegebb marad a levegő, így nem tudnak felfelé hígulni a szennyezőanyagok. Végül az órás adatokban nagyon jól látszik, hogy az esti órákban ugrik meg a szennyezőanyag mennyisége, ami a háztartási tüzelés hatására utal.

Az elkövetkező napok időjárása sajnos továbbra sem kedvező, így lényeges javulásra nem lehet számítani.
Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermeke, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.
A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.
Az Európai Bizottság éppen csütörtökön szólította fel Magyarországot és Franciaországot a  levegőminőséggel kapcsolatos uniós jogszabályok betartására a légköri aeroszolok vonatkozásában.

Ajánlott tartalom

Kisiklott és kigyulladt egy etanolt szállító vonat az Egyesült Államok északi részén, kitelepítést rendeltek el

Kisiklott és kigyulladt egy vasúti szerelvény közel két tucat kocsija csütörtökön hajnalban az egyesült államokbeli Minnesota államban, a baleset miatt egy kistelepülés lakóit kitelepítették.