Oscarra jelölték a The Cove-ot

Idén a dokumentumfilm kategória jelöltjei közül az ötből kettő igazán komoly zöld üzenetet közvetít. Az egyik a The Cove, a másik pedig a Food Inc., amely az élelmiszeripar rejtett titkaira világít rá.

A The Cove-ról, vagyis Az öbölről már számtalanszor írtunk. Az izgalmas filmben elénk tárul hogyan mészárolnak le több ezer delfint az öbölben, közel a japán faluhoz, Taijihoz. A halászok szonár használatával zavarják össze és ejtik csapdába a delfineket. A húsukat bálnahúsként, csalással akarják eladni. A hamisított termék – melynek higanytartalma veszélyesen magas – végül a japán iskolás gyerekek tányérjára kerül.
A National Geographic volt fotósa, Louie Psihoyos rendezte film forgatásán a kamera három búvár segítségével és a legkorszerűbb technológia felhasználásával szivárgott be az öbölbe, hogy megörökítse a megdöbbentő mészárlást.

„A The Cove nem csak a szörnyű vadászatról szól, hanem arról, hogy az emberek tudatosan mérgeznek más embereket azáltal, hogy bevonják a delfineket az élelmiszerpiacra.” – mondta Psihoyos a Huffington Postnak. –„A delfinhús mérgező, mert magas a higanytartalma, a higany pedig a legmérgezőbb nem radioaktív anyag a világon. A delfinhús 5000-szer több higanyt tartalmaz, mint az törvényileg megengedett.”

Ajánlott tartalom

Áder János: továbbra sem tiltották be a leginkább környezetszennyező bányászati technológiát

Bár a 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament több mint 90 százalékos többséggel elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, az Európai Bizottság nem tett eleget a felszólításnak, így még mindig használható a módszer, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetpusztító - hangsúlyozta Áder János korábbi köztársasági elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.