Oslónak nincs elég szemete

Néhány északi országban, mint például Norvégiában az energia felét szemétégetésből nyerik. A szemétégetők annyira hatékonyan működnek, hogy a város kénytelen szemetetet importálni például Svédországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból.

A skandináv országokban szigorúan veszik a szelektív hulladékgyűjtést, a különböző hulladékot különböző színű zsákokba gyűjti. A hulladékégetők optikai érzékelőkkel állapítják meg a zsákok színéből, hogy milyen jellegű a hulladék és ez alapján osztja szét. A szemét nagy részét elégetik. A hatékonyságra jellemző, hogy míg például az Egyesült Államokban a szemét 34 százaléka kerül szeméttelepekre, Svédországban alig négy százalék. Nem ez az első alkalom, hogy egy ország szemétimportra szorul, tavaly Svédország került ebbe a helyzetre, 800 ezer tonna szemetet importáltak más országoktól, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.