Összefog a Schneider Electric és az IBM az intelligensebb épületek fejlesztése érdekében

A két cég együttműködése révén a felhasználók proaktív módon kezelhetik az épületek energiahatékonyságát Rueil-Malmaison.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment globális specialistája és az IBM egy új, intelligensebb épületek létrehozására alkalmas megoldást mutatott be, amely segíti a vállalatokat a működésükhöz kapcsolódó energiaköltségek akár 30%-os csökkentésében, valamint az aktív energiamenedzsment segítségével környezetvédelmi céljaik megvalósításában. A megoldás rendkívüli jelentőséggel bír, hiszen ma az épületek fogyasztják az összes felhasznált energia 42%-át, 2025-re pedig ennek nyomán keletkezik majd a legnagyobb mennyiségű üvegházhatású gáz.

A bejelentés a Schneider Electric és az IBM energiatakarékos adatközpontok építése terén tíz évre visszanyúló, szoros együttműködésének eredménye. A már iskolák és egyetemek, kórházak, szállodák, valamint kormányzati létesítmények számára is elérhető új, komplex lehetőség révén a szervezetek nyomon követhetik és csökkenthetik energiafogyasztásukat, így forrásokat szabadíthatnak fel, proaktív karbantartási programokkal tarthatják fenn az épület hatékonyságát, valamint csökkenthetik a berendezések meghibásodásának előfordulását és az ehhez kapcsolódó költségeket.

A Schneider Electric épületfelügyeleti megoldásai segítséget nyújtanak az épületüzemeltetési rendszerek – a fűtés, szellőzés, légkondicionálás, páratartalom-szabályozás, világítás, a beléptető rendszerek, valamint a kamerás és a fizikai biztonsági rendszerek – egy vagy több létesítményre kiterjedő felügyeletében és szabályozásában, amellyel akár 30%-kal csökkenthetik a teljes energiafogyasztást. Az IBM megoldásaival, többek között az IBM Green Sigma™ analytics, az IBM Tivoli Monitoring for Energy Management, az IBM Business Services Manager és az IBM Maximo Asset Management for Energy Optimization rendszerekkel kiegészítve a vállalatok olyan adatokhoz juthatnak, amelyek segítségével jobb döntéseket hozhatnak, és megállapíthatják az energiamenedzsmenttel kapcsolatos teendőiket.
A Schneider Electric és az IBM energiaoptimalizálási technológiáinak alkalmazásával például a Rhode Island-i Smithfieldben található Bryant University 15%-kal tudta csökkenteni adatközpontjai energiafogyasztását, és hasonló megtakarításokra számít az egyetem 173 hektáron elterülő mintegy 50 épületének működtetése során is. Az energiatakarékos adatközpontok létrehozására irányuló kezdeményezés célja, hogy az egyetem energiafogyasztása átláthatóbb és felügyelhetőbb legyen, így tovább csökkenjen az energiafogyasztás nyomán kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A Schneider Electric és az IBM közös célkitűzései az alábbi épületfelügyeleti területeket érintik:
Energiagazdálkodás: A Schneider Electric épületfelügyeleti megoldásai és szolgáltatásai révén a vállalatok biztonságosabb és megbízhatóbb energiához juthatnak, eredményesebben és környezettudatosabban működhetnek. Az IBM adatelemző szoftvereivel kiegészítve az épületek tulajdonosait, üzemeltetőit és bérlőit valós idejű információkkal láthatjuk el az energiafogyasztás és a pazarlás mennyiségének folyamatos csökkentése érdekében.
Épületrendszerek felügyelete: A Schneider Electric megoldásai és az IBM Maximo eszközgazdálkodási rendszere segítségével a létesítményvezetők nagy mennyiségű adatot gyűjthetnek össze és oszthatnak meg az üzleti döntéshozókkal, így ők mérhető, kézzelfogható megtakarításokat eredményező, megalapozott döntéseket hozhatnak. Az integrált épületgépészeti, elektromos, világítási és elektromos elosztórendszerekből származó, valamint a biztonsági, informatikai és távközlési adatok összevetésével a szervezetek jelentősen csökkenthetik működési költségeiket.

Rendszerek integrálása és a vállalati hatékonyság: A Schneider Electric épületfelügyeleti rendszerei és az IBM szoftvermegoldásai közösen csökkentik az energia- és a működési költségeket, így forrásokat szabadítanak fel az egyéb üzleti szükségletek kielégítésére, ráadásul átláthatóvá teszik a rendszereket, és intelligensebb épületeket eredményeznek.
„Az energiafogyasztás a legnagyobb mértékben csökkenthető üzemeltetési költség egy épület esetében, amelyet a vállalatoknak sokkal szisztematikusabban kell megvizsgálniuk” – nyilatkozta Chris Davis, a Schneider Electric Épületek üzletága, a Global Strategic Alliances alelnöke. „Az IBM-mel kötött együttműködés révén több üzleti vállalkozás számára nyújthatunk segítséget az épületek adatainak rögzítéséhez és elemzéséhez, amelynek eredményeképp energiahatékonyabban és kisebb üzemeltetési költséggel tudnak működni.”
„Egyre nagyobb az átfedés az informatika és a létesítménymenedzsment területe között” – tette hozzá David Bartlett, az IBM szoftvercsoport ipari megoldásokat szállító részlegének alelnöke. „Az IBM és a Schneider Electric együttműködésével a vállalati felsővezetők és a létesítményvezetők működési területük egészén növelni képesek az energiahatékonyságot. Ezen együttműködés révén az informatikai technológiák terén szerzett szakértelmünket a létesítménymenedzsment területén, az adatközpontokon túlmenően is érvényesíthetjük.”
Az IBM-ről további információt az alábbi weboldalon talál: www.ibm.com/smarterplanet

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.