Összefogás a jegesmedvékért

A Shell olajtársaság tervei szerint következő fúrását az Északi-sarkon kezdi meg. Környezetszennyező tevékenységük a terület és az ott élő állatok pusztításához vezethet.

A Greenpeace ezért kampányt indított, egymillió aláírást szeretnének összegyűjteni. Egy globális összefogás szervezésére törekednek, amelynek célja, hogy az Északi-sark környékét védett területté nyilvánítsák. Ezen kívül a tengeri olajfúrás és az ipari halászat betiltását kezdeményezik a térségben. A területen végzett pusztítás és a kampány szimbóluma a jegesmedve. Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Németh Attila biológus szerint a természetvédelemben jó stratégiának számít, mivel ha egy faj kiemelésével egy egész ökoszisztémát meg lehet menteni. A jegesmedvékre az élőhelyükön előforduló változások már így is hatással vannak. Egyes kutatások szerint a következő 100 évben ez a faj teljesen el fog tűnni. Az utóbbi években annyira lecsökkent az állat populációja, hogy a hozzá közeli rokonságban álló észak-amerikai barnamedvével kezdett párosodni.

Az ügy mellé állt többek között Paul McCartney, Jude Law és Penelopé Cruz. Az összefogás magyarországi nagykövete Bódi Sylvi, aki a kampány népszerűsítésével a sarkvidék élővilágának segítésén fáradozik. Sylvi, ahogy a Greenpeace aktivistái is, abban bízik, hogy egy világméretű összefogás, hatást gyakorolhat a Shell vezetőire. Erre már korábban is volt példa, egy északi-tengeri fúrótorony tervezett robbantásos megsemmisítése kapcsán a tömeges tiltakozás elérte célját. Az akkori kampány hatására rengetegen pártoltak el a Shelltől, akkor a profitkiesés miatt a cég jobbnak látta, ha eleget tesz a követeléseknek. Ezúttal azonban súlyosabb a helyzet: bár vizsgálatok megállapították, hogy az Északi-sarkvidék környékén található kőolajmennyiség csupán három évig tart ki, a Shell már megfenyegette a Greenpeace amerikai irodáját.

Ajánlott tartalom

Magyarországi természethangokat tartalmazó album jelent meg

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően megjelent az első, hazai természethangokat tartalmazó album.