Összefüggés van a klímaváltozás és a gleccserek zsugorodása között

Bár a gleccserek világszinten tapasztalható zsugorodása erőteljesen jelzi az ember által előidézett klímaváltozást, módszertani nehézségek miatt eddig nehézségekbe ütközött az összefüggés tudományos bizonyítása.

Amerikai és osztrák kutatóknak azonban a Nature Geoscience című lapban közölt tanulmányuk szerint sikerült a bizonyítás. “Eddig viszonylag biztosak voltunk abban, hogy a gleccserek világszintű zsugorodása az üvegházhatásra vezethető vissza. Ugyanakkor nem igazán volt lehetséges egyetlen gleccserből következtetni egy adott terület klímaváltozására” – mondta Florian Herla, a tanulmány osztrák társszerzője. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) szakértői jelentése szerint nagyon elővigyázatosan csak az ember által előidézett klímaváltozás “valószínű” hatásának lehet nevezni a gleccserolvadást. A probléma elsősorban módszertani jellegű volt. A kutatóknak egyrészt túl egyszerű, ehhez a kérdésfeltevéshez nem megfelelő matematikai modellek, másrészt olyanok álltak rendelkezésükre, melyek mérései túlságosan költségesek. Gerard Roe és Marcia Baker, a Washingtoni Egyetem szakértői ezek alapján új módszert dolgoztak ki, “amelynél a szükséges számításokat valamelyest alacsonyabb szinten lehet tartani” – mondta Herla, aki Seattle-ben dolgozott együtt az amerikai tudósokkal.

A három kutató 37 gleccsert és régióját elemezte alaposan. Herla, aki az Innsbrucki Egyetemen atmoszféra- és gleccserkutatásra specializálódott, elsősorban a tiroli Ötz-völgyi Alpokban lévő Hintereisferner nevű gleccser változása iránt érdeklődött. A Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) 200 évre visszanyúló adatait vette alapul. “Ebből kiszámítottuk a hőmérséklet és csapadéksorozatok statisztikai tulajdonságait és végigjátszottuk a különböző gleccsermodelleket” – magyarázta a kutató. A tiroli gleccseren végzett elemzőmunka során jutott a csoport arra, hogy az egyes gleccserekből általánosabb következtetéseket is le lehet vonni a regionális klímaváltozás hatásairól. Az új típusú elemzésnek köszönhetően a 37-ből 36 gleccsernél megállapíthatóan több mint 90 százalékos annak a valószínűsége, hogy az ember által előidézett klímaváltozás áll a jelenségek hátterében. “A legtöbb megállapítás viszonylag egyértelmű” – mondta Herla. Mivel a feljegyzések viszonylag rövid idő alatt készültek, meglepő, hogy ilyen egyértelműen látható a hatás. Mivel a hatás globálisan megfigyelhető, ezért nagyon valószínűtlen, hogy ezért a természetes klímaingadozások a felelősek – vélik a szakemberek.

Ajánlott tartalom

A másfélfokos küszöb már az ajtóban van. Itt a világvége vagy tehetünk még valamit?

A tavalyi, 2023-as év volt a mérések kezdete óta a legmelegebb globálisan, és hazánkban is a dobogó tetejére lépett. Az év több mint felében legalább 1,5 fokkal meghaladtuk az adott napokra vonatkozó átlaghőmérsékletet az ipari forradalom előtti szinthez képest, sőt, két nap erejéig a 2 fokot is átléptük.