Hajlékony napelemes rendszer

Érdekes megoldást alkotott meg egy svájci cég.

A Dhp Technology AG által kifejlesztett HORIZON nevű rendszer érdekessége, hogy az alkalmazott technológiájának köszönhetően öt méterrel a felszín fölött helyezkedik el és különleges helyzetekben, például erős szél vagy havazás esetén, összehajtható és az elemek a tárolójukba kerülnek. Minderről egy saját fejlesztésű algoritmus gondoskodik, amely a napelemek mozgatását a pontos időjárási adatok alapján végzi el. Mindez elősegíti azt, hogy a modulok csak akkor legyenek kint, amikor süt a nap és ráadásul könnyebben is tisztíthatók, mint a hagyományos modellek. Az első ilyen rendszert az ARA Chur tisztítómedencéje fölött szerelték fel és tavaly augusztus óta működik teljesen zökkenőmentesen. A kiépített HORIZON évente 540 000 kilowattóra áramot termel, ez az árammennyiség a létesítmény áramszükségletének 20 százalékát fedezi. A teljes megtermelt árammennyiséget a tisztítómedence üzemeltetésére használják fel. Előnyös továbbá, hogy az 5 méteres kiépítési magasságnak köszönhetően a szakemberek probléma nélkül dolgozhatnak a napelemek alatt, tisztíthatják és tarthatják karban a medencét. Ráadásul a rendszer alkalmazása lecsökkenti az algásodást és ezáltal a karbantartási költségeket is.

A HORIZON-t miatt a tisztítómedencét üzemeltető IBC Energie Wasser Chur, Chur városa és a Dhp Technology AG elnyerte a svájci energiaügyi minisztériumtól a Watt d’Or-díjat a megújuló energiák kategóriában. A szaktárca mellett egyébként a Graubündeni Innovációs, Fejlesztési és Kutatási Alapítvány is támogatta a rendszer kifejlesztését.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.