Összeírják a vadon élő pandákat Kínában

“Panda népszámlálásra” készülnek az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, és már meg is kezdték az erdők átfésülését.

A kínai média keddi jelentése szerint az országosan általában tízévente egyszer sorra kerülő számbavétel során a szakemberek igyekeznek feltérképezni, hogy hol és hány veszélyeztetett óriáspanda élhet vadon. A helyszín a pandák egyik legismertebb élőhelye, a Csinling (Qinling) hegység. A felmérést végzők hónapokig készültek a feladat végrehajtására, többek közt a kutatást és számlálást végző 600 fős csapat oktatásával, illetve kiképzésével. A munkával várhatóan 2013 októberében végeznek. Ez a negyedik országos pandaösszeírás Kínában, amióta az 1970-es években döntöttek annak elindításáról és rendszeressé tételéről. A legutóbbira mintegy tíz évvel ezelőtt került sor; eredményeként 1596 vadon élő pandát regisztráltak. Közülük 273 élt Senhszi tartományban, míg a többség lakhelye a szomszédos Szecsuan volt. Szecsuan tartományban tavaly októberben kezdték meg a munkát – derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből. Az összeírók pandaürüléket is gyűjtöttek, hogy a kutatók DNS-elemzésekkel megkönnyítsék az állatok azonosítását, létszámuk pontosabb becslését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.