Összekapcsolódott a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszer

Létrejött az összeköttetés a magyar és a szlovén villamosenergia-rendszerek között csütörtökön, a tervezett időpontban – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI-vel.

A vállalat felidézte: már a kilencvenes évek közepén tárgyalások kezdődtek egy magyar-horvát-szlovén, 400 kV-os távvezetéki összeköttetés kiépítéséről, amelynek utolsó fázisa volt a Cirkovce-Pince távvezeték megépítése. Szlovénia az utolsó olyan szomszédos ország, amellyel eddig nem volt távvezetéki összeköttetése Magyarországnak. Magyar oldalon már az ezredfordulót megelőzően elkészült a Hévíz és a szlovén-horvát-magyar hármashatár közötti, kétrendszerű vezeték, még az MVM, az átviteli hálózat akkori tulajdonosának beruházásában. Ennek részeként a magyarországi oldalon, a majdani szlovén távvezetékhez már eleve megépült egy 5 kilométeres elágazás Szlovénia felé, lehetőséget teremtve a későbbi csatlakozásra. Ehhez kapcsolódott hozzá most a szlovén rendszer. A távvezeték csütörtökön üzembe került, a tesztelés és a próbaüzem folyamatban van. Piaci szempontból a rendszerösszekötő vezeték 2022. július 6-tól lesz része a határkeresztező kapacitásszámítási folyamatnak. A távvezeték-építés a szlovén oldalon 2020 augusztusától 2022 júniusáig zajlott. A projekttel kapcsolatos kiegészítő munkálatok jelenleg is folyamatban vannak.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtöki közleményében Horváth Péter János, a hivatal elnöke hangsúlyozta: az új határkeresztező vezeték üzembe helyezésével újabb mérföldkőhöz ért a magyar villamosenergia-rendszer fejlesztése, mivel az új rendszerösszekötővel Magyarország minden szomszédjával megteremtette villamosenergia-hálózata összekapcsolását. A magyar és a szlovén villamosenergia-átviteli hálózatot összekötő Hévíz-Cirkovce 400 kV-os határkeresztező távvezeték részben uniós finanszírozással valósult meg, kiemelt uniós státuszt élvező közös érdekű projektként. Hamarosan megindul a kereskedelmi forgalom is, ami további lehetőségeket biztosít a gyorsan növekedő, időjárásfüggő megújuló energiatermelés számára, valamint az ellátásbiztonságot is erősíti – tette hozzá a MEKH elnöke.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.