Őszre befejeződik a győri Pápai úti hulladéklerakó rekultivációja

Novemberben befejeződik a győri Pápai úti hulladéklerakó rekultivációja, ahova mintegy másfél millió köbméter szemetet szállítottak 35 éven át Győrből és a környező több mint száz településről.

A győri szeméttelep rekultivációja jelenti a legnagyobb feladatot abban a projektben, amelynek során 43 lezárt hulladéklerakó  területét illesztik vissza az azt körülvevő természeti környezetbe  – mondta Kövecses Péter projektvezető a győri helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón. A rekultivációs projektre közel 5,2 milliárd forint támogatást nyert a Győr nagytérségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A Pápai úton és környékén  a lakosság által panaszolt bűzt az okozza, hogy a hulladékot mozgatják, formázzák, esetenként áthalmozzák. A kellemetlen szag a lefedést követően megszűnik  – ismertette a projektvezető. A hulladék többrétegű takarást kap: a 30 centiméteres agyagréteg vízzáró, megakadályozza, hogy a csapadék leszivárogjon a hulladékba és további szennyeződést mosson a talajba. Majd arra halmozzák a homokos kavics szivárgó réteget és a fedőrétegeket, köztük a 30 centiméter vastag humusztakarást, végül a mintegy 25 hektárnyi területet befüvesítik. A többi helyszínen is hasonlóképpen járnak el, s mindenütt monitoring-kutakat helyeznek el, amelyek segítségével a környezetre gyakorolt hatásokat tudják ellenőrizni. Az egykori községi hulladéklerakók rekultivációjával jövő év közepén végeznek.

Ajánlott tartalom

Az E.ON Hungária 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít

Az E.ON Hungária csoport 74 milliárd forintos hálózatfejlesztést indít, ennek felét saját forrásból finanszírozza, másik felét pedig az uniós Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz programból (RRF) származó támogatásból, amelyet a magyar kormány előfinanszíroz - jelentette be az E.ON Hungária csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.