Őszre befejeződik a győri Pápai úti hulladéklerakó rekultivációja

Novemberben befejeződik a győri Pápai úti hulladéklerakó rekultivációja, ahova mintegy másfél millió köbméter szemetet szállítottak 35 éven át Győrből és a környező több mint száz településről.

A győri szeméttelep rekultivációja jelenti a legnagyobb feladatot abban a projektben, amelynek során 43 lezárt hulladéklerakó  területét illesztik vissza az azt körülvevő természeti környezetbe  – mondta Kövecses Péter projektvezető a győri helyszínen tartott keddi sajtótájékoztatón. A rekultivációs projektre közel 5,2 milliárd forint támogatást nyert a Győr nagytérségi hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A Pápai úton és környékén  a lakosság által panaszolt bűzt az okozza, hogy a hulladékot mozgatják, formázzák, esetenként áthalmozzák. A kellemetlen szag a lefedést követően megszűnik  – ismertette a projektvezető. A hulladék többrétegű takarást kap: a 30 centiméteres agyagréteg vízzáró, megakadályozza, hogy a csapadék leszivárogjon a hulladékba és további szennyeződést mosson a talajba. Majd arra halmozzák a homokos kavics szivárgó réteget és a fedőrétegeket, köztük a 30 centiméter vastag humusztakarást, végül a mintegy 25 hektárnyi területet befüvesítik. A többi helyszínen is hasonlóképpen járnak el, s mindenütt monitoring-kutakat helyeznek el, amelyek segítségével a környezetre gyakorolt hatásokat tudják ellenőrizni. Az egykori községi hulladéklerakók rekultivációjával jövő év közepén végeznek.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.