Öt év alatt 50 milliárd forint értékben fejlesztik az E.ON észak-dunántúli áramhálózatát

A következő öt évben az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt hálózatán 50 milliárd forint értékben indítanak el beruházásokat – jelentette be Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója kedden Szombathelyen, online sajtótájékoztatón.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással!
Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Danube InGrid elnevezéssel magyar és szlovák nemzetközi együttműködésen alapuló áramhálózat fejlesztési program indult el, amelynek megvalósítását az Európai Unió 102 millió euróval támogatja. A program keretében például Szombathely áramhálózatát 2025-ig 4,7 milliárd forint értékben fejleszti a társaság – mondta a vezérigazgató. Az energiaszektor, ezen belül a villamosenergia-szolgáltatás nagymértékben meg fog változni, hiszen az ügyfelek ma már nemcsak fogyasztani szeretnék a villamos energiát, hanem megtermelni is, illetve a technika fejlődésével mind a háztartások, mind pedig a termelő vállalatok olyan technológiákat kezdenek használni, amelyek nagyon nagy energiaigénnyel járnak – mutatott rá Haraszti Judit.

Úgy fogalmazott: a fejlesztések lényege, hogy “okosítani” szeretnék a villamos hálózatot, és lehetővé tenni ügyfeleik számára, hogy környezetbarát módon, megújuló energiaforrásokat használva maguk termeljenek energiát, illetve bővítsék energiafelhasználásukat. A Danube InGrid program megvalósításával azt remélik, hogy a magyar gazdaság fejlesztéséhez és Magyarország klímacéljainak megvalósításához is hozzájárul a cég – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Szombathelyen a csaknem 5 milliárd forintos beruházással a város északi részén felépül egy új transzformátor állomás, amelynek bekapcsolásához kilenc kilométernyi 132 kilovoltos távvezetéket is ki kell építeni. Nemény András (Éljen Szombathely!) Szombathely polgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: a fejlesztés lehetőséget ad majd az új északi iparterület megfelelő áramellátásának kiépítésére, illetve hozzájárul több városrész – Herény, Kámon és Olad – áramellátási biztonságának növeléséhez is.

 

 

mti

Ajánlott tartalom

Térítésmentesen ad energetikai tanácsokat a Magyar Mérnöki Kamara

Energetikai tanácsokat ad a Magyar Mérnöki Kamara magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak; a szervezet térítésmentes szolgáltatására Wagner Ernő elnök hívta fel a figyelmet Kaposváron csütörtökön, sajtótájékoztatón.