Öt magyarországnyi zöldenergiát fogyasztanak a németek

Az össz-energiafogyasztásuk harmadát a németek már megújuló energiaforrásból biztosították: a szél- és a napenergia munkára fogása mellett brutális méretű a biomassza-termelés is. Emiatt állt elő az a helyzet, hogy a prognózisokban már az szerepel, hogy nincs jövője a hagyományos erőműveknek.

A statisztikák szerint a 2015-ös németországi villamosenergia-fogyasztás közel 33 százaléka már megújuló energiaforrásokból származik. A Volker Quaschning által publikált megállapítások alapján ezzel kapcsolatban az is kijelenthető, hogy Németországban – az Energiafordulat (Energiewende) – működik, és a hagyományos erőművek egyre inkább háttérbe szorulnak.

Volker Quaschning számításai szerint a német megújulók 2015-ben 194 TWh villamos energiát toltak be az ország villamosenergia-rendszerébe, ami az 587 TWh össznemzeti fogyasztásra vetítve több mint 32,5 százalékot tett ki. A termelési volumen egyéves növekedése pedig 27,4 százalékos volt. (Csak az arányok tisztán látása végett: 1 TWh az 1 milliárd kWh; az éves magyar villamos bruttó energiafogyasztás – tehát mindent, még az erőművek önfogyasztását is ideszámolva – pedig 2014-ben 42 TWh volt.)

-

Jóllehet, a hírekben főként a Siemens óriási tengeri (offshore) szélfarmjai, illetve a világ különböző országaiból a céghez futószalagon érkező szélfarmépítési megrendelései szerepeltek az elmúlt években (például itt, itt, itt meg itt is), a németországi zöldáramtermelésből a szárazföldi szélenergiáé volt a legvastagabb szelet.

A 77,9 TWh mutató ráadásul meggyőző elsőséget jelent a zöldenergia-rangsorban, mivel a második helyen lévő biomassza “csak” 49,9 TWh-ra volt képes, miközben 38,5 TWh-ot produkáltak a napelemek, 19,5 TWh-t a vízenergiával dolgozó erőművek – és ez utóbbinak még a felét sem produkálták a tengerben álló óriási szélturbinák. Azonban a 8,1 terawattos eredményükkel kapcsolatosan azt érdemes megjegyezni, hogy egy évvel korábban ez a mutató még csak 1,4 TWh-ig jutott.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Pályázat segíti növelni a hazai energiatároló kapacitást

A jövő a zöldenergiáé. A kormány a futó programokban összesen 200 milliárd forinttal ösztönzi a családokat és cégeket a zöldenergia termelésére és tárolására - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).