Öt ország önti a műanyagot a tengerbe

Öt állam van, amely több műanyaghulladékot dönt a tengerekbe, mint a világ összes többi országa. Mind az öt ország Ázsiában van, ahol a szemetelést tiltó törvények és szankciók nem elég szigorúak.

Fulladozunk a műanyagban. Kólás palackok, műanyag szatyrok, ételhordók. Ha eldobunk az utcán egy műanyag italos palackot vagy nejlonzacskót, nagy az esélye, hogy az előbb-utóbb a tengerekben köt ki. Még akkor is ha tengerparttal nem rendelkező országban szemetelünk. Az utcáról ugyanis az esőzések idején a lefolyókon keresztül a kommunális csatornarendszerbe jut a műanyag, onnan a folyókba, a folyókból pedig a tengerekbe. Majd a különféle áramlások révén akár a Csendes-óceán kellős közepére is.

Néhány éve a szenzáció erejével hatott az, hogy Oprah Winfrey beszámolt beszélgetős műsorában a Csendes-óceáni szemétsziget létéről. Mint köztudott, ez olyan összetorlódott hulladékhordalék, amely valóságos szigetet alkot.Az Ocean Conservancy (OC) amerikai nonprofit szervezet legújabb összesítése szerint az óceánok felszínén hömpölygő plasztikhulladék a világszerte tengerekbe jutó műanyagmennyiségnek mindössze 5%-át teszi ki! A maradék 95% a tengerek mélyén lapul.

A kis darabokra felaprózódó plasztikot a halak és más tengeri élőlények eledelnek vélik, megeszik és tömegesen pusztulnak el tőle. A plasztik az élővilág táplálékláncát veszélyeztető tényezővé vált.

Szemétség

Az Ocean Conservancy közlése szerint a műanyagot tekintve Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam a tengerek legnagyobb szennyezői. A dolog hátterében az áll, hogy az ázsiai országok gyorsan elsajátították a nyugati fogyasztói szokásokat, és ők is már mindent műanyag csomagolásban vásárolnak. Ráadásul a multik kis adagokban porciózva árulják termékeiket, hogy a szegények és a feljövő középosztály megengedhesse magának a harmadik világban, s ez tovább fokozza a szemétképződést. Több termékre több csomagolóanyag jut.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.