Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Öt százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége az első félévben
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Öt százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége az első félévben

Országos szinten öt százalékkal nőtt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége 2009 első félévében az előző év azonos időszakához képest – monda Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden az Újrahasznosítási Hónap kezdete kapcsán.

A szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó legnagyobb hazai cég vezetője hozzátette: legnagyobb növekedést a műanyagoknál regisztráltak, itt 14 százalékot meghaladó volt a bővülés.

Mivel a hulladék összvolumene nagyjából állandó, a szelektíven gyűjtött mennyiség növekedése egyúttal a szelektív gyűjtés arányának emelkedését is jelenti – mutatott rá.

Viszkei György külön felhívta a figyelmet arra, hogy a csomagolási üveghulladék újrahasznosítási arányát a jelenlegi 30 százalékról három év alatt meg kell duplázni Magyarországon, hogy az ország teljesítse az Európai Unió által megkövetelt célszintet. A mutató 2002-ben még 10 százalékon állt.

Az idén hatodszor megrendezett Újrahasznosítási Hónap keretében egy hulladékhasznosítást bemutató interaktív kiállítás 2009 szeptember 8. és október 9. között az ország 25 településére látogat el. A vendéglátó városokban a mozgó rendezvénykamion és a játszópark egy-egy napig várja az érdeklődő közönséget, különös tekintettel a gyermekekre. A kiállítás Budapesten szeptember 8. és 10. között az V. kerületi Városháza Parkban tekinthető meg.

Az Újrahasznosítási Hónap rajtjához több más zöld kezdeményezés is csatlakozott.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a tárca Zöld Kréta programjáról elmondta: a kedden induló, október közepéig 18 helyszínre ellátogató road-show keretében a gyerekek élő társasjátékban, activity-ben, kérdezz-felelekben és hulladékvadászatban is kipróbálhatják magukat, míg a pedagógusok az Ökoiskola és Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozás lehetőségeivel ismerkedhetnek. Jelenleg 443 ökoiskola és 206 zöld óvoda működik Magyarországon.

A zöldtárca vezetője az Egy mozdulat – Energiavadászat az iskolában elnevezésű program részleteit is ismertette: a játékban azok a tanárok és diákok vehetnek részt, akik szeptember 1. és november 30. között regisztrálnak a www.egymozdulat.hu internetes oldalon. A tanulóknak feladatlapot kell kitölteniük, és mérniük kell azt, mennyire tudnak spórolni az energiával, mind otthon, mind az iskolában. A programban részt vevő osztályok nemzeti parki kirándulást, a diákok biciklit és dedikált pólót nyerhetnek.Oláh Lajos, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára beszédében kiemelte: téved, aki azt hiszi, hogy a globális felmelegedés Magyarországot nem, vagy csak kis mértékben érinti. A valóság az, hogy hazánk fokozottan érintett: egy világátlagban egy fokos hőmérséklet-emelkedés Magyarországon 1,8-2 fokos melegedést jelent.

Ajánlott tartalom

Hogyan végezzük el helyesen a tető és a beépített tetőtér hőszigetelését?

Ha a tetőteret lakótérként kívánjuk használni, akkor a tető megfelelő szigetelése rendkívül fontos. A jó hőszigetelésnek köszönhetően télen melegebb lesz, nyáron hűvösebb.