Ötszázmillió dolláros fejlesztési alap a geotermális energiáért

A geotermális energia a világ szükségleteinek jóval nagyobb részét lenne képes fedezni, viszont jelenleg kevés ország engedheti meg magának a költséges befektetést és a jelentős kockázatot.

A döntést a március 5-8 között szervezett Izlandi Geotermális Konferencián jelentették be 6-án. A konferenciát szervező szigetország nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, energiatermelésének 66 százalékát fedezi a geotermális energia. Tervek születtek a geotermális energiatermelés növelésére, és az elektromos energia exportálására is. Izland és a Világbank jelenleg is együttműködnek az energiaforrás kelet-afrikai hasznosításában. Az alap építeni fog az ilyen jellegű, már létező együttműködésekre, de jobban összefogja az erőfeszítéseket, és jóval nagyobb összegű támogatást fog tudni biztosítani. A Világbank ügyvezető igazgatója arra szólította fel a bankokat, donorokat, kormányokat és a privát szektort, hogy csatlakozzanak a Globális Geotermális Fejlesztési Tervhez (angol rövidítése: GGDP), annak érdekében, hogy enek a kevéssé kihasznált zöldenergia-forrásnak a kihasználtságát világszinten növeljék. Segítségével milliók juthatnak megbízható áramszolgáltatáshoz. Az igazgató, Sri Mulyani Indrawati szerint háromszoros nyereséggel számolhatnának a fejlődő országok: az energia helyileg előállított, tehát nem szükséges az import. A szél- és napenergiával szemben a termelés folyamatos marad, hiszen a földkéreg hőmérséklete nem függ az időjárástól vagy napszaktól, és persze az energia előállítása nem jár széndioxid-kibocsátással vagy más szennyezéssel sem.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.