Ötször több salátát ad a városi függőkert

Babilon legendás függőkertjei talán eltörpülnek majd a 21. század ”függőleges növénytermesztést” meghonosító létesítményei mellett. Szingapúrban e módszer első ipari szintű alkalmazását látni a Sky Greens komplexum környékén.

Az ”urban farming” fellegvárában lombkoronára hasonlító épülettornyokra lelünk, az üvegházakban pedig tálcákon termesztett salátákra. A hely a turisták számára is tárva-nyitva áll, sőt ingyenes gyorstalpaló kurzust is kínálnak önjelölt városi mezőgazdáknak. A környező országok – főleg Indonézia –  rendszeres erdőégetései miatt ugyan mindig irtó nagy a szmog, Szingapúr mégis öko-miniállamként kívánja reprezentálni magát. Ehhez jó oka van: élelmiszer-fogyasztása 93  százalékát importálni kénytelen a metropolisz, s a globális felmelegedés mellékhatása, az emelkedő tenger is már erősen nyaldossa a várost, ami miatt számos strandot, partszakaszt folyamatosan erősítenek és magasítanak, írja a piacesprofit.hu.

Az ”Ázsia Svájcának” nevezett aprócska adóparadicsom 710 négyzetkilométer kiterjedésű, legzöldebb pontja pedig a 120 méter magas épületekből álló Sky Greens. Ennek tornyai lombkoronákra hasonlítanak – az ágakat vastraverzekből alakították ki.

Az itt meghonosított ”urban farming” lényege, hogy a növényeket vagy minimális, vékony rétegű táptalajba ültetve, vagy kifejezetten anélkül -szivacsba dugva- táplálják vízzel és ásványi anyagokkal (körülbelül úgy, mint amikor az embert infúzió-kúrára fogják hagyományos étkezés helyett).  Mindezt megfelelő hőmérsékletű üvegházakban, helytakarékos módszerrel végzik.

A saláta 9 méter magasra nyúló, létraszerűen szintezett ágyásokban terem. A gazdaságos helykihasználás révén négyzetméterenként ötször több mennyiséget képesek előállítani a termelők, mint egy hagyományos farmon, ahol csak egy szinten (a rendes talajon) folyik a termesztés. ”Ez nagyon jól jön nekünk Szingapúr helyviszonyai között”, mondta a zsúfolt város fejlesztési minisztere. A cél most az, hogy a lakosság saláta-fogyasztásának legalább 10 százalékát helyben állítsa elő
A rövid története során máris több díjjal kitüntetett létesítmény nem használ növényvédő szereket. A nemcsak a tavaszi-nyári szezonban, de egész évben termesztő komplexum 22 kilométerre található Szingapúr üzleti negyedétől a Kranji nevű kerületben.

Kranji Örökség Ösvényén 34 farm és agrár-vállalkozás nyitotta ki kapuit. Még a nemzeti parkot is úgy alakították ki, hogy bezöldesítették az épülettornyok tetejét. A Gyümölcsfa Ösvény 300 különféle fajtát vonultat fel.  A nap végére az ökobarangolásban elfáradt turistákat lézer-show várja minden este.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.