Ötször több salátát ad a városi függőkert

Babilon legendás függőkertjei talán eltörpülnek majd a 21. század ”függőleges növénytermesztést” meghonosító létesítményei mellett. Szingapúrban e módszer első ipari szintű alkalmazását látni a Sky Greens komplexum környékén.

Az ”urban farming” fellegvárában lombkoronára hasonlító épülettornyokra lelünk, az üvegházakban pedig tálcákon termesztett salátákra. A hely a turisták számára is tárva-nyitva áll, sőt ingyenes gyorstalpaló kurzust is kínálnak önjelölt városi mezőgazdáknak. A környező országok – főleg Indonézia –  rendszeres erdőégetései miatt ugyan mindig irtó nagy a szmog, Szingapúr mégis öko-miniállamként kívánja reprezentálni magát. Ehhez jó oka van: élelmiszer-fogyasztása 93  százalékát importálni kénytelen a metropolisz, s a globális felmelegedés mellékhatása, az emelkedő tenger is már erősen nyaldossa a várost, ami miatt számos strandot, partszakaszt folyamatosan erősítenek és magasítanak, írja a piacesprofit.hu.

Az ”Ázsia Svájcának” nevezett aprócska adóparadicsom 710 négyzetkilométer kiterjedésű, legzöldebb pontja pedig a 120 méter magas épületekből álló Sky Greens. Ennek tornyai lombkoronákra hasonlítanak – az ágakat vastraverzekből alakították ki.

Az itt meghonosított ”urban farming” lényege, hogy a növényeket vagy minimális, vékony rétegű táptalajba ültetve, vagy kifejezetten anélkül -szivacsba dugva- táplálják vízzel és ásványi anyagokkal (körülbelül úgy, mint amikor az embert infúzió-kúrára fogják hagyományos étkezés helyett).  Mindezt megfelelő hőmérsékletű üvegházakban, helytakarékos módszerrel végzik.

A saláta 9 méter magasra nyúló, létraszerűen szintezett ágyásokban terem. A gazdaságos helykihasználás révén négyzetméterenként ötször több mennyiséget képesek előállítani a termelők, mint egy hagyományos farmon, ahol csak egy szinten (a rendes talajon) folyik a termesztés. ”Ez nagyon jól jön nekünk Szingapúr helyviszonyai között”, mondta a zsúfolt város fejlesztési minisztere. A cél most az, hogy a lakosság saláta-fogyasztásának legalább 10 százalékát helyben állítsa elő
A rövid története során máris több díjjal kitüntetett létesítmény nem használ növényvédő szereket. A nemcsak a tavaszi-nyári szezonban, de egész évben termesztő komplexum 22 kilométerre található Szingapúr üzleti negyedétől a Kranji nevű kerületben.

Kranji Örökség Ösvényén 34 farm és agrár-vállalkozás nyitotta ki kapuit. Még a nemzeti parkot is úgy alakították ki, hogy bezöldesítették az épülettornyok tetejét. A Gyümölcsfa Ösvény 300 különféle fajtát vonultat fel.  A nap végére az ökobarangolásban elfáradt turistákat lézer-show várja minden este.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.