Itt születnek a jövő épületei

Vízálló hullámkartonból készült házak és 3D-nyomtatással készült fémszerkezetek – íme két ötlet abból az ötvenből, amelyet az amszterdami FabCity mutat be a szakmának és a nagyközönségnek.

A fenntartható és zöldebb városokat népszerűsítő technológiai világprojekt két éve indult Barcelonában. Az installációkat, prototípusokat egyetemi hallgatók, építészek és művészek tervezték. A holland Woonpioners képző- és iparművészeti kollektíva 18 négyzetméteres, kerekeken guruló háza környezetbarát anyagokból épült. A faszerkezetes, acéllemezzel borított Porta Palace mindent kényelmet megad: van benne nappali, konyha, WC, zuhanyzó, és még egy kényelmes franciaágy is befért.

Jelte Glas két fiatal építésszel hozta tető alá ötletét alig egy év alatt. A mobil ház ára 35 ezer euró.

– Mindenkit meglep, milyen tágas ez a házikó. És mivel rengeteg üveget használtunk, nyitott és szoros összeköttetésben áll a környezettel – magyarázza Jelte Glas, a Woonpioners projektmenedzsere.

A modulkoncepción alapuló Wikkelhouse alapvetően hullámkartonból készül. A modulokat a megrendelő igényei szerint gyártják le.

Huszonnégy réteget ragasztanak egymásra, természetesen környezetbarát anyaggal. Az elemek százhúsz centi szélesek és négy méter hosszúak.

A kartonpaneleket fával borítják be, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól és az UV-sugaraktól.

– Ebben a kis házban már eléldegélnék, de mondjuk szeretnék egy konyhát meg egy WC-t, ezért beleteszek egy olyan elemet, amelyben mindez már eleve benne van. Tehát kiveszek egyet, és a helyére beállítom a konyhát, mögé pedig egy másikat, ez pedig itt már a hálószoba. Egy hét alatt kész a ház – mondja Oep Schilling, a Fiction Factory alapítója.

Egy modul mindössze 3500 euró. Igaz ugyan, hogy ha mindent beleszámítunk, a betonalapozást, a kiegészítő szerkezeti elemeket, az előregyártott konyhát, a WC-t és a fürdőszobát, a teljes kivitelezés költsége elérheti a 70 ezer eurót is.

Egy igazi fenntartható otthonhoz természetesen környezetbarát módon, 3D-nyomtatással előállítható elemek illenek.

Az MX3D nevű holland szoftvercég forrasztó programjával ez a hattengelyes ipari robotkar masszív szerkezeteket, kerékpárvázakat, kisebb acéltárgyakat, különféle pilléreket is képes nyomtatni.

A vállalat még ebben az évben szeretne egy gyaloghidat építeni Amszterdam belvárosában ugyanezzel a technológiával.

– A normál 3D-printerek kis méretben tudnak csak nyomtatni, mi viszont több méteres tárgyakat is. A jelenlegi technológiával akár hidat is nyomtathatunk. Igazi innovációról van szó – állítja Gijs van der Velden, az MX3D alapítója.

A FabCity campus június 26-ig várja az érdeklődőket Amszterdamban.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.