Otthonfelújítási Program – Mik azok a kulcstermékek és miért fontosak?

A 2024 nyarán indult Otthonfelújítási Program nagyon jó lehetőséget biztosít az 1990 előtt épült lakóingatlanok háztulajdonosok számára, hogy állami támogatással javíthassák otthonuk energiahatékonyságát. Gyakran felmerül a programmal kapcsolatosan a „kulcstermék” kifejezés, ennek jártunk most utána.

Mit takar a KULCSTERMÉK kifejezés?

A program részletezésében a korszerűsíteni kívánt ingatlanra és a személyi feltételekre vonatkozó előírásokon túl azt is pontosan meghatározták, milyen építési termékek alkalmazhatóak a felújítás során. Ezek a termékek az úgynevezett „kulcstermékek”, melyek listája folyamatosan bővül.

A kulcstermékek listáját az ÉMI meghatározása szerint a környezeti minősítés során minél jobb értéket elérő építési termékek alkotják, valamint azon hő- és melegvíztermelő berendezések, amelyek a vonatkozó európai uniós jogszabályok szerinti megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

A kulcstermékek a tulajdonosokat védik

Elsőre nem egyértelmű, miért kötelező a kulcstermékek használata az építési anyagok esetében. Azonban, ha jobban belegondolunk, érthetővé válik a kulcstermékek listájának fontossága és a használatuk előfeltétele.

Ezek a termékek ugyanis a gyártók önkéntes adatszolgáltatásai és a nyilvánosan elérhető adatok alapján biztosítják, hogy megfelelnek annak a követelménynek, miszerint az 1990. december 31. előtt épült házak energiafelhasználását legalább 30%-kal csökkentsék. Így csökken annak kockázata, hogy a pályázók gazdaságosságra törekedve olyan termékeket válasszanak, amelyek nem felelnek meg a kritériumoknak.

Mapei termékek a kulcstermékek listáján

A kulcstermékek listája már több száz oldalt tesz ki, és még mindig nem tartalmaz minden lehetséges gyártót. A Mapei az EPS hőszigetelő rendszerével gyorsan átment az ellenőrzési folyamaton és jóváhagyást kapott, azóta pedig újabb rendszerek is felkerültek a listára.

Jelenleg az alábbi öt Mapei hőszigetelési rendszer közül választhatsz a felújításhoz:

  • Mapetherm PS homlokzati hőszigetelő rendszer
  • Mapetherm MW homlokzati hőszigetelő rendszer
  • Mapetherm EPS Plus (8+15) homlokzati hőszigetelő rendszer
  • Mapetherm PIR homlokzati hőszigetelő rendszer
  • Mapetherm Slim Ceramic System homlokzati hőszigetelő rendszer

Vágj bele az otthonfelújításba okosan!

Miért érdemes a kötelező kulcstermék-listából választani? Egyrészt, ez az egyik alapvető feltétele annak, hogy megkapd a támogatást. Másrészt, így garantáltan kiváló minőségű anyagokkal dolgozhatsz. A Mapei termékei például nemcsak tartós hőszigetelést biztosítanak, hanem környezetbarát anyagokkal is védik az otthonodat.

Az Otthontámogatási Felújítás pályázati támogatással kapcsolatos legfrissebb információkért látogass el az otthonfelujitastamogatas.hu weboldalra, itt könnyen igénybe veheted energetikai tanácsadók segítségét, és egy gombnyomással választhatsz építőanyag kereskedőt, valamint hőszigetelő szakembert is!

Ajánlott tartalom

Jó hírt kaptak, akik napelemes ingyenpénzre pályáztak 2024-ben

Az Energiaügyi Minisztérium szerint már több mint húszezer napelemes rendszer pályázatot támogattak.