Ötvenéves a legidősebb orángutánt

Ötvenedik születésnapját ünnepelte kedden egy nyugat-franciaországi állatkertben az a szumátrai orángután, amely szakértők vélekedése szerint faja legidősebb termékeny, fogságban tartott egyede.

A 125 kilogrammos Major, aki tizenhat orángutánutód apja, epertortát kapott születésnapjára a Nantes melletti La Boissiere-du-Dore állatkertjének dolgozóitól. Az ünnepelt a fotósok kereszttüzében maga fújta el a tortát díszítő égő gyertyákat. Major 1962-ben született Indonéziában. Hét évvel később ejtették fogságba, majd németországi állatkertekben tartották 1989-ig, amikor Franciaországba került. Gondozói különösen becsben tartják a három nősténnyel és négy gyerekével együtt élő hímet szaporodási rettenthetetlensége miatt. Sebastien Laurent, az állatkert igazgatója kivételes példánynak tekinti az ötvenéves Majort, mivel a nőstényeknek 4-5 éves időközökre van szükségük két szülés között.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.