Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Aktív ház / Ötvenéves házból az első széndioxid – semleges lakóépület

Ötvenéves házból az első széndioxid – semleges lakóépület

A tervezett hat aktívházból már a negyedik is elkészült a Model Home 2020 program keretében, ezúttal egy felújítás.Nem sokkal az osztrák Napfényház átadását követően, elkészült a „Fényaktív Ház” nevet viselő újabb aktívház Németországban.

Öt hónap alatt teljesen modernizáltak és kibővítettek egy ötvenéves házat Hamburgban, melynek köszönhetően az nemcsak kitűnően élhető, hanem egyben ideálisan energiahatékony is lett. A Fényaktív Ház (LichtAktiv Haus) az első széndioxid-semleges felújítási projekt a VELUX Cégcsoport által elindított Model Home 2020 kezdeményezésen belül. A korábban szűkös és zárt épületstruktúrát tágas, sok napfényt beengedő terekké alakították át, ahol nagy szerepet kap a természetes szellőzés. A ház felújításának fő célja az volt, hogy az aktívházakra jellemző módon széndioxid-semlegessé tegyék, és minden energiaszükségletet önellátó módon és megújuló energiaforrásokból fedezzenek. Emellett fontos szempont volt annak megmutatása, hogy a jelenleg elérhető építőanyagokból is megvalósíthatók az EU által 2020-ra általánosnak tervezett közel nulla energiafelhasználású épületek. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Mekkora veszélyt is jelentenek a napelemek a madarakra?

Évente rengeteg madár pusztul el azért, mert ablakoknak, tornyoknak és egyéb ember alkotta tárgyaknak repülnek. Hasonló a helyzet a napelemekkel is, azt azonban nem tudni, hogy ezek pontosan mennyi madárral is végezhetnek.