Özönvíz és jégeső pusztít északkeleten

A déli órákban még csak egy-egy szelíd cella volt alakulóban a Mátra és a Bükk térségében, mostanra azonban heves viharokká nőtték ki magukat a zivatarok.

A legerősebbek a Tisza-tó környékén és az északkeleti határon mozognak, később is a keleti-északkeleti harmadon várhatóak további intenzív események, írja az időkép.hu. Jégesőt jelentettek többek között Gyöngyösről, Markazról, Adácsról, Salgótarjánból, Ózdról és Kisköréről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki több régióra. Heves zivatart 80-90 km/órát meghaladó szél, nagy méretű (2 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég és felhőszakadás (20-50 mm közötti csapadék, néhol 50 mm felett is) kísérhet. Északkelethez képest valamivel kisebb valószínűséggel késő délutántól a nyugati, délnyugati határ közelében is kialakulhat zivatar, sőt heves zivatar sem kizárt. Kedden ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarokhoz az ország nagy részén, heves zivatarokra legnagyobb valószínűséggel északkeleten lehet számítani. Egy-két fokkal enyhül a kánikula (28–34 fok), a mostani előrejelzés szerint csütörtökön már csak 26–32 fok lesz. A hét végén egy hidegfront várható, amely miatt a jövő héten már szeles, felhős és hűvösebb időre van kilátás, mondta Török László meteorológus az MTI-nek.

esőzés

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.