Özönvíz és jégeső pusztít északkeleten

A déli órákban még csak egy-egy szelíd cella volt alakulóban a Mátra és a Bükk térségében, mostanra azonban heves viharokká nőtték ki magukat a zivatarok.

A legerősebbek a Tisza-tó környékén és az északkeleti határon mozognak, később is a keleti-északkeleti harmadon várhatóak további intenzív események, írja az időkép.hu. Jégesőt jelentettek többek között Gyöngyösről, Markazról, Adácsról, Salgótarjánból, Ózdról és Kisköréről. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki több régióra. Heves zivatart 80-90 km/órát meghaladó szél, nagy méretű (2 centiméternél nagyobb átmérőjű) jég és felhőszakadás (20-50 mm közötti csapadék, néhol 50 mm felett is) kísérhet. Északkelethez képest valamivel kisebb valószínűséggel késő délutántól a nyugati, délnyugati határ közelében is kialakulhat zivatar, sőt heves zivatar sem kizárt. Kedden ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarokhoz az ország nagy részén, heves zivatarokra legnagyobb valószínűséggel északkeleten lehet számítani. Egy-két fokkal enyhül a kánikula (28–34 fok), a mostani előrejelzés szerint csütörtökön már csak 26–32 fok lesz. A hét végén egy hidegfront várható, amely miatt a jövő héten már szeles, felhős és hűvösebb időre van kilátás, mondta Török László meteorológus az MTI-nek.

esőzés

Ajánlott tartalom

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A téli olimpiák eddigi 21 rendező városa közül jelenleg csupán egy alkalmas rá, hogy az időjárás szempontjából a jövőben is kedvező és biztonságos feltételek mellett adhasson otthont havas-jeges ötkarikás játékoknak - állítja egy friss tanulmány, amelyet az insidethegames.biz ismertetett.