Paks lebontása 340 milliárdba kerülhet

Az EU atomerőművei­nek leszereléséhez szükséges pénznek eddig csak a bő fele gyűlt össze, igaz, a gyűjtésre bőven van még idő. Paks lebontása 310-340 milliárd forintba kerülhet.

Az uniós tagországok többségében még nem áll rendelkezésre az atomerőművek majdani leszereléséhez és radioaktív hulladékaik tárolásához szükséges pénz – kongatta meg a vészharangot a napokban a német Spiegel Online. A lap az Európai Bizottság egy belső felmérését idézte, amelyet várhatóan holnap tesznek közzé.

A dokumentum szerint a szóban forgó feladatokra összesen 268,3 milliárd euróra lenne szükség az érintett 16 tagországban, amelyek eddig csak 150,1 milliárdot tettek félre. A cikkből nem derül ki, hogy ez miért probléma, hiszen a 268,3 milliárd eurónak csak akkor kell rendelkezésre állnia, amikor a bontás megkezdődik. Most csak az időarányos rész megléte kérhető számon. Ez minden országban abban az elkülönített alapban gyűlik, amelyet a helyi atomerőmű-társaságok (is) kötelesek feltölteni a rájuk kirótt mértékben. Németország persze a saját alapja időarányos töltése miatt is aggódhat, mert a tervezetthez képest 2022-re előrehozta az atomblokkjai nyugdíjazását. Emiatt a bontási pénzre is hamarabb lesz szüksége. A bizottsági anyag szerint Németországban 2022-re még 7,7 milliárd euróval kell kipótolni az eddig összegyűjtött 38 milliárd eurót. A Paksi Atomerőmű Zrt. hasonló céllal (is) a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot (KNPA) hizlalja.

„Az atomerőmű befizetéseit az évente felülvizsgált közép- és hosszú távú terveink tartalmazzák. E tervben évente a jogszabályi, a gazdasági, a műszaki gazdasági változások alapján módosíthatjuk a befizetések mértékét is” – válaszolt a Világgazdaságnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. igazgatója. Kereki Ferenc tájékoztatása szerint a leszerelési tervet minden öt évben kell felülvizsgálni. A leszerelés a legutóbbi felülvizsgálatok alapján 310 és 340 milliárd forintba kerül.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).