Palkovics: 2022-től már csak elektromos autóbuszokat szeretnénk látni

Minden feltétel adott ahhoz, hogy csak elektromos meghajtású buszok szolgálják a helyi közösségi közlekedést a jövőben Pécsen – közölte az innovációs és technológiai miniszter a baranyai megyeszékhelyen szerdán.

Palkovics László a Fidesz, a KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület közös polgármesterjelöltjével, Vári Attilával folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány döntése értelmében 2022-től a 25 ezer főnél népesebb településeken “már csak elektromos meghajtású autóbuszokat szeretnénk látni, azok beszerzését támogatjuk”. “Úgy gondolom, Pécs lesz az első olyan város, ahol ez meg fog történni, ehhez minden feltétel adott, ebben mindenképpen támogatást fogunk nyújtani” – mondta a miniszter. Palkovics László felidézte: szerda délelőtt megindult a német thyssenkrupp 17,4 milliárd forintból, kormányzati támogatással megvalósuló pécsi gyárának építése. A beruházás érkezésével megdőlt az a korábbi alapvetés, miszerint nem érkeznek Dél-Magyarországra komoly nagyvállalatok – tette hozzá. Kiemelte: a beruházás nem valósulhat meg és nem lehet sikeres a Pécsi Tudományegyetem nélkül, hiszen az intézmény 2014 óta sokat fejlődött, bővült, megkezdték a mérnökképzés kialakítását. Hangsúlyozta, a kormányzat minden támogatást megad a pécsi egyetemnek ahhoz, hogy az képzéseivel szolgálja az ipari beruházások fellendülését a baranyai megyeszékhelyen.
Az autóipari fejlesztésekről, beruházásokról szólva a miniszter kitért arra, hogy a kormány elkötelezett az ágazat magyarországi fejlődésének segítésében, mert az “jó néhány innovatív technológiai fejlesztést magában foglal”.

Vári Attila, Pécs polgármesterjelöltje arról szólt, a thyssenkrupp pécsi érkezése jelentős szerepet játszik a “zöld gazdaság” fejlesztésében azzal, hogy a vállalat elektromos meghajtású autókba is gyárt alkatrészeket. Azt mondta, a jövőben fontos része lesz a pécsi gazdaságfejlesztésnek az innováció, ennek fejlődését a város az egyetemmel és a kormányzattal közösen segítené.

Ajánlott tartalom

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt az SZTE és a Ganzair

Sorozatgyártásra alkalmas, 1 MW teljesítményű zöld hidrogént előállító vízelektrolizáló berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,246 milliárd forint költségvetésű projekt keretében - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.