Palkovics: összefogással megelőzhetők a klímaváltozás káros következményei

A Kárpát-medence jövőjét jelentősen befolyásolja az éghajlatváltozás, de összefogással meg lehet előzni a káros következményeket – mondta az 1. Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia megnyitóján az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László az online rendezvényen hangsúlyozta, hogy az éghajlati ügyek szabályozása összetett rendszer, beletartoznak a nemzetközi egyezmények, az európai célkitűzések, és mindazok a vállalások, amelyek mellett Magyarország elkötelezte magát. Ezekhez igazodva kell átgondolni az ipar viszonyát a fenntarthatósághoz, megtalálni az energiahatékony építési megoldásokat, közlekedési rendszereket – fogalmazott. A miniszter szerint a klímasemlegesség hatalmas ráfordításokat követel meg, de nem lehetetlen a 2050-es határidő betartása. A járvány – mint mondta – átmenetileg világszerte háttérbe szorította a fenntarthatósági kérdéseket, de a körforgásos gazdaság megteremtése terén Magyarország tavaly különösen eredményes évet zárt. Létrejött a klíma- és természetvédelmi akcióterv, a kormány elfogadta az energia- és klímastratégiát, törvényi szintre emelkedett a klímavédelmi stratégia. Hamarosan elkészül a tiszta fejlődési stratégia, és a hidrogénstratégia is – közölte.

Palkovics László kiemelte, hogy a fenntarthatósághoz iparpolitikai kérdések is tartoznak, a kormány ezért felmérte a legfontosabb ágazatok fejlesztési igényeit is. Az energetikai háttéripar, a biotechnológia, a hidrogéntechnológia, az energiatárolás, az innovatív alapanyagok fejlesztése mind olyan terület, amely Magyarország számára jelentős fejlesztési lehetőségeket tartogat – tette hozzá. A miniszter üdvözölte, hogy a fenntarthatóság jelentőségét a visszajelzések alapján az emberek többsége felismerte. A klímavédelmi vállalások csak akkor teljesülhetnek, ha a törvényhozók, és a gazdasági élet szereplői mellett mindenki hozzáteszi a magáét a közös erőfeszítésekhez – hangsúlyozta.

Ajánlott tartalom

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra kaszáláskor

A mezőgazdasági kaszálási munkák során fokozottan ügyelni kell az őzgidák és az egyéb vadászható, valamint védett fajok védelmére - hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keddi közös közleményében.