Pályaudvar tetejére telepítik a következő közösségi naperőművet Bécsben

A pályaudvarnak is helyet adó Wien Mitte épületegyüttes tetején építik meg az osztrák főváros következő közösségi naperőművét. A városlakók anyagi hozzájárulásával megvalósuló erőmű ősszel kezdi meg működését és 160 háztartást lát majd el zöld energiával.

Töretlen sikernek örvendenek a közösségi naperőművek Bécsben, amelyek részvényeit tavaly 26 óra alatt kapkodták el, idén pedig csak várólistáról lehet hozzájuk jutni. Bécsben egyelőre négy ilyen erőmű működik – Donaustadtban, Floridsdorfban, Liesingben és Simmeringben – és 800 háztartást látnak el ökoárammal. A következő erőmű a pályaudvar, metrómegálló, bevásárlóközpont és irodaházként is funkcionáló Wien Mitte épületegyüttes tetején kap helyet és ősztől 160 környékbeli háztartást lát majd el zöld energiával. A 9.000 négyzetméternyi tetőfelületen összesen 1.800 FV-panelt helyeznek el, amelyek teljesítménye 450 kWp. Egy panel 950 euróba kerül, amely után a naperőművet létesítő és üzemeltető Wien Energie évi 3,1% százalékos kamatot fizet a kisbefektetőknek. A modulok élettartamának lejártával, 25 év után a cég eredeti áron visszavásárolja a paneleket a bécsiektől.

A tavaly kidolgozott üzleti modell annyira sikeres, hogy várólista van a panelekre, és az ötlet sikeres exportcikk lett – nemcsak Ausztrián, de Európán belül is. A márciusi népszavazáson pedig kiderült, hogy a városlakók 67 százaléka szeretne további közösségi naperőműveket látni. A város célja, hogy 2030-ra a jelenlegi 16,5-ről 40 százalékra növelje a megújuló energiahordozók arányát az energiaellátásban. Így a jövőben összesen hétre bővítik a közösségi naperőművek számát.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.