Pályázat nyílt geotermikus alapú hőtermelő projektek támogatására

A földhő az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk, amelynek hasznosítása elengedhetetlen fontosságú a kormány által vállalt, 2050-es klímasemlegességi célok eléréséhez.

Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati felhívást “tett közzé” a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek támogatására – jelentette be Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kedden a tárca közleménye szerint. Magyarország egyedülálló geológiai adottságokkal rendelkezik, ami versenyképes alternatíva lehet más, fosszilis energiaforrásokkal szemben. 2030-ra olyan energiaszektor kialakítása a cél, amely egyszerre jelent magasszintű ellátásbiztonságot fogyasztó- és klímabarát módon, és képes az innovatív megoldások folyamatos befogadására. Ez a kiírás a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek magas költségigényű szakaszához, a termelő és visszasajtoló kútrendszer megvalósításához biztosít forrást – emelte ki az államtitkár.

Steiner Attila hozzáfűzte: a kormány kiemelt célja a környezeti szempontok érvényesítése a hazai gazdasági fejlődésben, amihez elengedhetetlen a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, és a kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energiákon alapuló termelés elterjesztése. Pályázatot benyújtani a rendelkezésre álló 6 milliárd forintos keretösszeg erejéig lehet, az igényelhető támogatás összege minimum százmillió, maximum kétmilliárd forint. A benyújtás szakaszosan történik, pályázni a kiírás megjelenésének időpontjától kezdődően a keret kimerülésig, de legkésőbb 2023. december 31. napjáig lehetséges – írták. A pályázati kiírás és bővebb információ a lebonyolítást végző Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat honlapján keresztül érhető el – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.