Pályázott már az 5 milliós napelemes ingyen pénzre?

Csütörtök reggelig már több, mint 20 600 előregisztrációt regisztráltak az új lakossági napelemes és energiatárolós pályázaton.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ez a szám jelentősen meghaladja a korábban tervezett 15 160 nyertes darabszámot. Az Energiaügyi Minisztérium azonban hangsúlyozza, hogy a pályázat még nem zárult le, és a támogatási folyamatot nem ismerve nem lehet még meghatározni a ténylegesen támogatott családok végleges számát, írja a portfolio.hu. A portál kérdésére a tárca válaszában kiemelte, hogy az előregisztrációk csak részvételi szándékot jelentenek, és azok alapján még nem ismertek a konkrét projekttervek. Az előzetesen tervezett nyertesek számát a támogatási keret (75,8 milliárd forint) és az egy ingatlanra elnyerhető maximális összeg (5 millió forint) aránya alapján állapították meg, de a támogatott családok száma várhatóan még emelkedhet, mivel mindenki más és más igényekkel és kapacitásokkal rendelkezik. Fontos megjegyzés, hogy az előregisztráció nem minősül támogatási kérelemnek, és az elbírálás sorrendjét nem az előregisztrációk, hanem a támogatási kérelmek benyújtásának időrendje határozza meg.  A minisztérium elárulta, hogy a regisztrációk száma az elmúlt napokban gyorsan emelkedett: hétfőn este 15 ezer, kedd reggel 17 ezer, kedden este közel 20 ezer, szerdán pedig meghaladta a 20 600-at. Az adatok azt mutatják, hogy bár az első napokban intenzív volt a regisztrációk száma, azóta is folyamatosan érkeznek be a kérelmek.

A minisztérium azt is hangsúlyozza, hogy a jelenlegi szakaszban nincsenek rendelkezésre álló költségadatok, és a pályázatot nem lehet még lezárni, mivel nincsenek benyújtott támogatási igények. A támogatások mértéke és a projekt költségei csak a vállalkozói ajánlatok alapján derülnek ki, amelyeket a regisztrációt követően lehet majd bekérni.

Ezért a támogató rendelkezésére csak január végén állnak majd olyan információk, amelyek alapján meghatározhatja, hogy a 75,8 milliárd forintos keretösszeg mikor telik majd ki, és mikor kell lezárni a pályázatot a további támogatások befogadásának lehetősége miatt. Így azok, akik az utóbbi napokban vagy a közeljövőben regisztrálnak, még nem veszítették el a lehetőséget a támogatás igénylésére.

 

Ajánlott tartalom

Homlokzati nyílászárók alumíniumból – nem fukarkodnak az előnyös tulajdonságokkal

Az építőipar dinamikusan fejlődő szektor, amely folyamatosan alkalmazkodik az új technológiákhoz és anyagokhoz. Ebben a folyamatban az alumínium nyílászárók mind nagyobb szerepet kapnak. Ez annak fényében cseppet sem meglepő, hogy kiváló tulajdonságokkal és variálhatósággal büszkélkednek. Az alumínium nemcsak könnyű és tartós, hanem a segítségével esztétikus kellem érhető el.