Panelfelújítások: kiszélesítik a lakossági épületenergetikai programot

A széndioxid-kvóta értékesítésének bevételéből és a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásaival egy minden korábbinál kiterjedtebb épületenergetikai programot tervez a kormányzat.

„Az előkészítés alatt álló Nemzeti Épületenergetikai Stratégiára alapozva, a széndioxid-kvótabevételi források és a 2014-2020 között megnyíló Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásainak segítségével egy minden korábbinál kiterjedtebb lakossági épületenergetikai programot kívánunk elindítani” – közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné t az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezte arról, hogy „mi történt a panelfelújításokkal”.

Konkrét összegeket nem említett a tárcavezető, de a jövő évi büdzsé tervezetéből azt tudjuk, az államháztartás az állami vagyon értékesítése kapcsán 18,5 milliárd forintot vár az uniós rendszerben szabályozott széndioxidkvóta értékesítéséből, tőzsdei úton. A 20014-től 2020-ig tartó uniós időszak Európai Strukturális és Befektetési Alapok támogatási forrásainak elosztását jelenleg még tervezik. Ezek szerint ennek a keretnek a 14,7 százalékában részesülne a KEHOP Gyalog Cecília, a Miniszterelnökség főosztályvezetője elmondása szerint. Magyarország jövőre közel 1735 milliárdos uniós pénzhez juthat hozzá jövőre.

Mesterházy azt firtatta, hogy a Fidesz-kormány 2010-ben leállította a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel felújítási programjait, és lelassította az uniós fejlesztéseket is. Elmaradt a választási programban ígért zöld bank megvalósítása is. Az MSZP frakcióvezetője idézte, hogy a Fidesz mindez megígérte: egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene és ez a befektetés kevesebb, mint 10 év alatt megtérülne, továbbá környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná.

Némethné emlékeztetett, a ZBR Panel II. nevű támogatási konstrukciót 14 milliárdos fedezethiánnyal vették át az előző kormányzattól, s három év alatt 10 milliárdot csoportosították át erre az iparosított technológiával épített lakóépületek felújítására. A tárcavezető szerint míg a panel lakóépületek korszerűsítését szolgáló programban 2008-10 között 3 milliárdot kaptak meg a családok, addig 2010 óta ennek tízszeresét, közel 31 milliárdot folyósítottak. Így szerinte nem leállították, hanem lendületet adtak a fejlesztéseknek. 2010 óta több mint 88 ezer lakást érintve 1600 panel társasház energetikai korszerűsítése valósult meg. Elvégezték még 85 ezer távhővel ellátott lakás fűtéskorszerűsítését is 4,61 milliárdos támogatási forrásból.

A ZBR keretében és hazai költségvetési forrásokból támogatták a hagyományos építésű családi- és társasházak energiahatékonysági felújítását, a megújuló energia lakossági alkalmazását, a fűtési rendszerek korszerűsítését, energiatakarékos lakások építését, az elavult, egycsatornás gyűjtőkémények felújítását is. Ezekre a célokra több mint 43 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást fizettek ki a pályázati feltételeket teljesítő családoknak, lakóközösségeknek. Így hozzájárult 116 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához, és 217 ezer háztartást érintve 90 ezer tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást, írja a vg.hu.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.