A PannErgy Nyrt. a névérték 250 százalékán, részvényenként 250 forintért adja el a műanyagcsomagoló ipari leányvállatának, a Pannunion Nyrt. részvényeinek egy részét a 2008. szeptember 8. és 19. közötti jegyzési időszakban - derül ki a kibocsátási tájékoztatóból.

Pannunion: 250 százalékon a kibocsátási ár

A PannErgy Nyrt. a névérték 250 százalékán, részvényenként 250 forintért adja el a műanyagcsomagoló ipari leányvállatának, a Pannunion Nyrt. részvényeinek egy részét a 2008. szeptember 8. és 19. közötti jegyzési időszakban – derül ki a kibocsátási tájékoztatóból.

A 2,65 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pannunion 97 százalékban a tőzsdén jegyzett PannErgy tulajdona, a többi magánszemélyek kezében van. A PannErgy a meglévő 26,95 millió részvényből legalább 1,5 millió, legfeljebb 13,2 millió darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényét értékesít nyilvános kibocsátásban, de az összes részvény tőzsdei bevezetését kérelmezik a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájába. A nyilvános kibocsátásban minimális jegyzés esetén 375 millió forinthoz, maximális jegyzés esetén pedig 3,3 milliárd forinthoz jut a PannErgy.

A PannErgy a részvényeladás bevételéből kíván forrásokat teremteni az új, a geotermikus energia hasznosítására épülő stratégiájának megvalósításához. A Pannunion részvényjegyzésében túljegyzés esetén a részvényeket kártyaleosztással osztják el: egy-egy allokációs körben minden részvényjegyző kap egy-egy darab részvényt részvényjegyzése kielégítéséig, illetve addig, amíg minden részvényjegyző részére egy-egy darab részvény kiadható.

A Pannunion csoporthoz tartozik az Almand Kft., a Pannon-Effekt Kft., az romániai Unical Pordimpex s.r.l., a szerbiai Union-plast d.o.o. és az ukrajnai Interagropak o.o.o. A kijevi cégben a Pannunion 51 százalékban tulajdonos, a szerbiaiban pedig 65 százalék a magyar cég részesedése, míg a többi leányvállalat közvetlenül, illetve közvetve 100 százalékban a Pannunion tulajdona.

A Pannunion a nemzetközi pénzügyi szabvány szerint konszolidáltan 10,05 milliárd forint nettó árbevételt ért el 2007-ben, szemben az előző évi 8,22 milliárd forinttal. Az üzemi szintű profit 108 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 274 millió forinttal. A pénzügyi vesztség az elmúlt évben elérte a 448 millió forintot, 270 millió forinttal többet az előző évinél. Az anyavállalatra 2007-ben 312 millió forint veszteség jutott, míg egy évvel korábban 87 millió forint nyereség.

A Pannunion konszolidált mérlegének főösszeg 2007. december 31-én 12,02 milliárd forint volt, a saját tőkéje pedig négy milliárd forint, közel 900 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. A hosszúlejáratú kötelezettségek a múlt év végén 2,84 milliárd forintot, a rövidlejáratúak pedig 5,17 milliárd forintot tettek ki.

Ajánlott tartalom

Technológiai és Ipari Minisztérium felügyeli a hulladékgazdálkodási és víziközmű-ágazatot

Tovább folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer megújítása és a víziközmű-ágazat fenntartható üzemeltetésének megteremtése.