A PannErgy Nyrt. a névérték 250 százalékán, részvényenként 250 forintért adja el a műanyagcsomagoló ipari leányvállatának, a Pannunion Nyrt. részvényeinek egy részét a 2008. szeptember 8. és 19. közötti jegyzési időszakban - derül ki a kibocsátási tájékoztatóból.

Pannunion: 250 százalékon a kibocsátási ár

A PannErgy Nyrt. a névérték 250 százalékán, részvényenként 250 forintért adja el a műanyagcsomagoló ipari leányvállatának, a Pannunion Nyrt. részvényeinek egy részét a 2008. szeptember 8. és 19. közötti jegyzési időszakban – derül ki a kibocsátási tájékoztatóból.

A 2,65 milliárd forint jegyzett tőkéjű Pannunion 97 százalékban a tőzsdén jegyzett PannErgy tulajdona, a többi magánszemélyek kezében van. A PannErgy a meglévő 26,95 millió részvényből legalább 1,5 millió, legfeljebb 13,2 millió darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényét értékesít nyilvános kibocsátásban, de az összes részvény tőzsdei bevezetését kérelmezik a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájába. A nyilvános kibocsátásban minimális jegyzés esetén 375 millió forinthoz, maximális jegyzés esetén pedig 3,3 milliárd forinthoz jut a PannErgy.

A PannErgy a részvényeladás bevételéből kíván forrásokat teremteni az új, a geotermikus energia hasznosítására épülő stratégiájának megvalósításához. A Pannunion részvényjegyzésében túljegyzés esetén a részvényeket kártyaleosztással osztják el: egy-egy allokációs körben minden részvényjegyző kap egy-egy darab részvényt részvényjegyzése kielégítéséig, illetve addig, amíg minden részvényjegyző részére egy-egy darab részvény kiadható.

A Pannunion csoporthoz tartozik az Almand Kft., a Pannon-Effekt Kft., az romániai Unical Pordimpex s.r.l., a szerbiai Union-plast d.o.o. és az ukrajnai Interagropak o.o.o. A kijevi cégben a Pannunion 51 százalékban tulajdonos, a szerbiaiban pedig 65 százalék a magyar cég részesedése, míg a többi leányvállalat közvetlenül, illetve közvetve 100 százalékban a Pannunion tulajdona.

A Pannunion a nemzetközi pénzügyi szabvány szerint konszolidáltan 10,05 milliárd forint nettó árbevételt ért el 2007-ben, szemben az előző évi 8,22 milliárd forinttal. Az üzemi szintű profit 108 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 274 millió forinttal. A pénzügyi vesztség az elmúlt évben elérte a 448 millió forintot, 270 millió forinttal többet az előző évinél. Az anyavállalatra 2007-ben 312 millió forint veszteség jutott, míg egy évvel korábban 87 millió forint nyereség.

A Pannunion konszolidált mérlegének főösszeg 2007. december 31-én 12,02 milliárd forint volt, a saját tőkéje pedig négy milliárd forint, közel 900 millió forinttal több az egy évvel korábbinál. A hosszúlejáratú kötelezettségek a múlt év végén 2,84 milliárd forintot, a rövidlejáratúak pedig 5,17 milliárd forintot tettek ki.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit